Muntii Tarcaului – judetul Neamt
Prezentare: Muntii Tarcaului sunt mai putin cunoscuti si vizitati de turisti tocmai datorita asezarii lor intre masivul Ceahlau declarat “Olimpul Moldovei” si impresionantele Chei ale Bicazului. Coplesiti parca de faima turistica a celor doua mari monumente ale naturii descoperim mai degraba existenta acestor locuri in operele marilor scriitori romani care descriu pentru eternitate farmecul si frumusetea lor. Doar strabatand traseele turistice in lung si lat, urmarind firul vailor si a culmilor inalte vei putea admira maretia lor, umbra tainica si racoroasa a padurii, dar si sclipirea apelor repezi si reci de munte. Poti astfel, sa cunosti obiceiurile si sa intelegi oamenii din aceste locuri, sa vezi peisajele mirifice de care ei se bucura intreaga viata, sa respiri impreuna cu ei acelasi aer tare de munte si sa traiesti si tu o frantura din ceea ce reprezinta traiul la munte.
Asezare: Muntii Tarcau fac parte din grupa centrala a Carpatilor Orientali si se extind pe teritoriul a doua judete, in partea de sud-vest a judetului Neamt si in partea de nord-vest a judetului Bacau, cu o lungime de 65 km, o latime medie de 40 km si o suprafata de aproximativ 1810 km. Sunt delimitati in nord de Valea Bicazului, la vest de valea Damucului si Valea Rece, la sud de valea Trotusului si la est de depresiunile Bistrita si Tazlau. Muntii Tarcau sunt alcatuiti din roci de varsta cretacica si paleogena, in aceasta regiune montana fiind dezvoltate toate cele cinci panze de sariaj cunoscute in flisul Carpatilor Orientali.
Acces: Localitati de acces din judetul Neamt: loc. Piatra-Neamt, gara Tarcau, comuna Viisoara, comuna Pangarati, comuna Tarcau, orasul Bicaz, comuna Tasca, Bicazu-Ardelean, comuna Bicaz-Chei, comuna Damuc, comuna Roznov, comuna Borlesti, comuna Tazlau.
Clima: Muntii Tarcau se inscriu in etajul climatic al muntilor mijlocii, au o clima mai pronuntat continentala cu ierni mai aspre si primaveri scurte si mai reci. Cele mai favorabile conditii climatice pentru turism sunt vara in lunile august si septembrie, deoarece zilele sunt senine cu temperaturi ridicate si precipitatii reduse si iarna, in lunile decembrie si ianuarie, cand stratul de zapada este abundent si asigura conditii optime pentru practicarea sporturilor de iarna.
Raurile: In acesta zona intalnim ape curgatoare de suprafata in proportie de 70-80% si ape subterane de 20-30%. Cele mai importante rauri care strabat muntii Tarcaului sunt: Bistrita, Bicaz, Tarcau, Trotus si Asaul.
Lacurile: Din cele opt acumulari antropice de pe valea Bistritei, doar trei sunt mai importante si se gasesc intre defileul de la Straja si Piatra Neamt, fiind formate din ape care vin din partea de nord-est a muntilor Tarcau. Lacul Vaduri format din cursurilor naturale de apa din Secu, Vaduri si Pangaracior, Lacul Pangarati format din cursurilor naturale de apa din Oantu si Pangarati si Lacul Batca Doamnei format din cursurilor naturale de apa din Agarcia, Batca Doamnei, Valea Mica si Sarata.
Rezervatii naturale din Muntii Tarcau:
Rezervatia forestiera Gosman din comuna Tarcau
Pastravaria din comuna Tarcau
Parcul dendrologic din comuna Roznov
Cascada Bolovanis din comuna Tarcau
Repezisurile-cascada de la Ianus din comuna Tarcau, sat Cazaci
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor
Scrie raspunsul tau!