Hanul Ancutei – Judetul Neamt
Locatie: Hanul Ancutei este situat pe teritoriul comunei Tupilati, la intersectia drumurilor care duc spre Piatra Neamt si Roman.
Descriere:
Construit la o rascruce de drumuri pe mosia boierilor Catargi, in anul 1718, Hanul Ancutei a fost un loc de popas pentru negustorii ce calatoreau spre Roman, Iasi sau Suceava. In anul 1819, vornicul Stefan Catargiu, a obtinut aprobarea consturirii unui nou han care sa serveasca drept statie de posta si dreptul de a organiza iarmarocul de la Tupilati, pe terenul plan de langa Han si apa Moldovei.
Hanul Ancutei a fost zidit pe temelie de piatra, avand o lungime de 36,20 m si o latime de 15,70 m, prevazut cu doua usi mari de stejar, folosite una ca intrare si alta ca iesire. Caldirea din ziduri groase de piatra avea o fatada simpla, cu o arhitectura de pilastri si o arcada dubla la intrare. In volumul de povestiri “Hanu-Ancutei” marele scriitor roman Mihail Sadoveanu descrie hanul ca o cetate “in care puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor..“ .
Casa Rurala a preluat Hanul Ancutei de la Nicolae Calimachi Catragi in contul unor datorii si l-a vandut in anul 1920. Hanul, a ramas in forma s-a initiala pana in anul 1943, cand proprietarii l-au daramat in cea mai mare parte pentru ca nu puteau plati impozitele si nici nu aveau posibilitati materiale pentru a-l intretine. Pentru o perioada, in locul hanului se gaseau doar niste ziduri in ruina si pivnita, care aminteau de vremurile de altadata.
In anul 1967, hanul va trece in proprietatea statului iar autoritatile decid reconstructia lui dupa planurile initiale. Prin urmare, zidurile ramase au fost daramate in totalitate si pe podeaua si beciul vechiului han s-a ridicat noua constructie care respecta linia traditionala si arhitectura specifica secolului al XVIII-lea. Pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc, noua constructie va primi aceeasi destinatie de han.
O noua etapa de restaurare a cladirii a avut loc in anul 1999 cand hanul capata o infatisare autentic romaneasca prin crearea unor mici expozitii de costume populare specifice zonei si de obiecte de ceramica si din lemn. Totodata, la intrarea in Han este asezat bustul scriitorului Mihail Sadoveanu, realizat de sculptorul Florin Zaharescu.
In amintirea vremurilor trecute, in luna noiembrie a fiecarui an, Hanul Ancutei este gazda Festivalului de Creatie Literara “Mihail Sadoveanu”.
Scrie raspunsul tau!