Manastirea Dumbravele – Judetul Neamt
Locatia: Manastirea Dumbravele este situata in satul Oslobeni din comuna Bodesti la 27 km sud de orasul Targul Neamt si 23 km nord de municipiul Piatra Neamt.
Adresa: sat Oslobeni, com Bodesti, jud. Neamt, cod 617073
Hramul manastirii: “ Sf. Ap. Petru si Pavel” sarbatorit la 29 iunie si “Nasterea Maicii Domnului” sarbatorit la 8 septembrie
Anul constructiei: construita intre anii 1994 – 2002 de catre staret Pavel Todirita
Istoricul manastirii:
Manastirea Dumbravele isi are originile intr-un schit ridicat de catre cativa calugari in anul 1712, in mijlocul unei paduri de stejar. Dupa numele Dumbrava sub care a fost cunoscuta aceasta padure, a fost botezata un timp si mica asezare din zona.
Initial, biserica din cadrul acestui asezamant monahal a fost construita din lemn. In anul 1900 au fost ridicate corpul de chilii si clopotnita. Schitul a functionat in perioada comunista ca biserica de mir, dupa care, incepand cu anul 1991 a trecut sub obladuirea Manastirii Bistrita. In anul 1993, ca urmare a unui scurt circuit, biserica Schitului Dumbravele a ars pana in temelii. In urma incendiului, au scapat ca prin minune icoanele din biserica care pot fi si astazi admirate in noul paraclis.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor
Numit in anul 1993 egumen al schitului, Protosinghelul Pavel Todirita, depune eforturi pentru construirea unei noi biserici. Astfel ca, in anul 1994 reuseste sa toarne fundatia pentru noua constructie, iar in anul 1995 temelia acesteia. Din punct de vedere architectural, biserica este construita din caramida, dupa un plan cruciform, pastreaza stilul moldovenesc si are o singura turla pe Sfantul Altar. Constructia bisericii a fost finalizata in anul 1998, dupa care intre anii 1998-2002 s-a executat pictura din interior, mobilierul si catapeteasma. Pictorul Ciprian Istrate si ucenicii sai au fost cei care au pictat biserica.
Cu ocazia slujbei de sfintire, schitul de la Dumbravele a fost ridicat la rang de manastire cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” si “Sf. Apostol Petru si Pavel”.
Scrie raspunsul tau!