Lacul Izvorul Muntelui – Bicaz Judetul Neamt
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este situat la 4 km de orasul Bicaz si la 35 km de municipiul Piatra Neamt.
Descrierea lacului Izvorul Muntelui:
Lacul Izvorul Muntelui este cunoscut si sub denumirea de Lacul Bicaz si s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic. Situat la cativa kilometri in amonte fata de orasul Bicaz, pe cursul superior al raului Bistrita, Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania. Totodata, lacul reprezinta locul unde se oglindeste Muntele Ceahlau in zilele insorite.
Suprafata lacului Izvorul Muntelui variaza in functie de regimul de exploatare, cota maxima fiind situata la 516 m altitudine, iar cea minima la 434 m altitudine. In medie, perimetrul lacului este de aproximativ 71 km iar lungimea sa de 40 km. Apa lacului de acumulare este folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”, centrala cu o capacitate de 210 MW. Lacul se afla intr-o zona cu un potential turistic deosebit, in apropiere de parcul Cheile Bicazului – Hasmasu!
Fauna lacului cuprinde o gama variata de specii, si anume: mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac şi pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui este amenajata si o crescatorie de pastrav, in localitatea Potoci, unde iubitorii de peste pot servi un pastrav proaspat prins din lac. Tot aici se afla si Statiunea de Cercetari Biologice Potoci-Bicaz a Universitatii “Al. I. Cuza” – Iasi, singurul loc din Moldova unde se pot face scufundari.
Poze cu Lacul Izvorul Muntelui
Click aici pentru a vedea toate albumele foto
Barajul de la Bicaz, a fost construit intre anii 1950-1960 si uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. Este construit din 30 de ploturi separate prin rosturi etansate amonte cu pene de beton armat si tole de cupru si strabatut de kilometrii de galerii, puturi de aerisire si nise de vizitare. Barajul se prezinta ca un adevarat munte artificial, avand o lungime de 435 m, inaltime de 127 m si o latime la baza de 119 m.
In apropierea barajului exista un port amenajat de unde turistii se pot bucura de agrement pe lacul Izvorul Muntelui: se pot face mini-croaziere cu vaporasul pe lac sau se pot inchiria barci, salupe si hidro-biciclete. De asemenea, cei pasionati de pescuit vor gasi aici destule locuri special amenajate. Turistii au posibilitatea sa se cazeze pe malul lacului sau la una din pensiunile din Izvorul Muntelui.
Buna ziua. Multumim pentru aprecieri. Cum credeti ca ar trebui promovate mai mult obiectivele turistice?
Foarte reusita prezentare, felicitari. Lacul Izvorul Muntelui, cat si Barajul de la Bicaz sunt spectaculoase. Tot judetul Neamt are numeroase locuri si obiective turistice frumoase ce merita vizitate. Pacat ca nu sunt promovate mai mult.
La fauna lacului ati uitat sa specificati de biban care din pacate domina lacul….
Judetul are mult potential turistic,trebuie pastrata curatenia si mediatizata zona.Jud.Neamt ar castiga foarte mult din turism daca s-ar lucra putin la capitolul asta.Cu stima.
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)