Casa Memoriala Veronica Micle – Tg Neamt
Casa memoriala Veronica Micle este sitata pe str. Stefan cel Mare nr 33, loc. Targu Neamt, jud. Neamt
Tel: 0233662594
Infiintat: in anul 1834
Categorie: Memorial
Program vizitare muzeu:
zilnic: 9-17 (octombrie – martie);
10-18 (aprilie – septembrie)
Luni: inchis.
Casa memoriala Veronica Micle a fost construita in anul 1834 de catre calugarii de la Manastirea Neamt si cumparata de mama scriitoarei in anul 1850. Cladirea este construita din lemn si caramida, in cel mai autentic stil romanesc, constituind o pretioasa relicva a veacului trecut. Poeta Veronica Micle, cu ocazia casatoriei sale in anul 1864, cu profesorul Stefan Micle, a primit aceasta casa de la mama sa, ca zestre de nunta.
Poze Casa Memoriala Veronica Micle, judetul Neamt
Veronica Micle in cursul vietii sale a venit deseori sa locuiasca in aceasta casa pe care a indragit-o foarte mult. Spre sfarsitul vietii ei se retrage sa traiasca la Manastirea Varatec si doneaza aceasta viitoarea casa memoriala in anul 1886 manastirii cu conditia ca pe peretele casei sa fie afisata o placa de marmura, pe care sa fie scris “Casa Memoriala Veronica Micle”. Casa va fi ulterior folosita de catre maicile care primeau ingrijire la Spitalul din Targu Neamt.
Dupa ce a trecut prin mainile mai multor proprietari, la initiativa lui Constantin Matasa aceasta a fost declarata monument istoric. Din anul 1982 intra in administrarea Complexului Muzeal Judeţean Neamt, fiind restaurata dupa planul originar si amenajata ca si casa memoriala a Veronicai Micle. A fost deschisa publicului incepand cu anul 1984, iar in 1998 sculptorul Popa Damian-Ioan realizeaza un bust din bronz al poetei care a fost amplasat in curtea muzeului.
Expozitia permanenta a casei memoriale este consacrata vietii si activitatii literare a Veronicai Micle, muza poetului nostru national, Mihai Eminescu, cu obiecte si documente care au apartinut acesteia. Intr-unul din interioarele casei memoriale este amenajat locul unde Veronica Micle a scris o parte din poezii, maxime si epistole. La iesirea din Casa memoriala Veronica Micle, peste drum putem admira “Aleea plopilor fara sot”, prezenti in versurile de dragoste ale poetului Mihai Eminescu.
Scrie raspunsul tau!