Home » Cetăți și conace, Obiective turistice
,

Cetatea Batca Doamnei – Piatra Neamt

23 September 2009 0 Comentarii

cetatea-batca-doamneiLocatie: Cetatea Batca Doamnei Piatra Neamt este situata la aproximativ 4 km sud-vest de municipiul Piatra Neamt, dincolo de schitul si cartierul Doamna, pe creasta unui pinten denumit Batca Doamnei.

Construita: asezare apartinand eneoliticului (Cucuteni A), epocii bronzului (cultura Monteoru), cetate dacica (sec. I i. d. Hr. – I d. Hr.) si o asezare feudala (sec. XII.)

Descriere:

Cetatea Dacica de pe Batca Doamnei a fost descoperita  de catre fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamt, Constantin Matase si reprezinta cel mai vechi monument istoric de pe teritoriul municipiului Piatra Neamt si una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Desfasurate pe o suprafata de 20.000 m2 pe creasta inaltimii cuprinzand platoul central, terasele vestice si suprafetele nivelate pentru constructii, vestigiile arheologice de la Cetatea Batca au fost identificate ipotetic cu Petrodava, cetate mentionata de geograful grec Ptolomeu (III, 8, 4). O alta ipoteza atribuie cetatii rolul de a face parte dintr-un sistem defensiv mai amplu, realizat sa supravegheze Valea Bistritei alaturi de  cetatile de pe Dealul (Muntele) Cozla (distrusa de lucrarile de amenajare a “Cercului Gospodinelor” in 1904)  si cea de la Piatra Soimului – Calu.

Cu toate ca ruinile cetatii au fost descoperite in anul 1928, abia in anul 1957 au inceput sapaturile arheologice mai ample, care au confirmat presupunerile anterioare cu privire la evolutia asezarilor de pe Batca Doamnei. Arheologic s-au confirmat existenta a doua nivele de locuire: primul nivel  datand din secolul al II-lea i.Hr., iar cel de-al doilea nivel corespunzator perioadei dintre secolele I i.Hr. si I d.Hr.

Sapaturile arheologice au scos la iveala obiecte de ceramica, obiecte de podoaba, arme si unelte de fier care dovedesc existenta unui important centru de locuire geto-dacica. Alaturi de aceste podoabe, amploarea constructiilor si taria fortificatiilor confera asezarii de pe Batca Doamnei un nivel ridicat de dezvoltare sociala si o intensa viata economica. In timpul lui Burebista si mai apoi al lui Decebal, cetatea de pe Batca Doamnei cunoaste o indelungata perioada de inflorire. Se pare ca, odata cu incheierea celui de-al doilea razboi daco-roman, incepe sfarsitul acestei fortificatii, romanii fiind direct interesati in lichidarea acestui avanpost care periclita securitatea frontierei rasaritene a provinciei Dacia.

In prezent, pe locul Cetatii de la Batca Doamnei nu s-au mai pastrat decat resturi ale vechilor constructii de proportii monumentale care sunt accesibile doar arheologic. Pentru turisti, o drumetie pana la ruinele de la Batca Doamnei, inseamna o experienta frumoasa alaturi de o priveliste minunata a orasului si lacului de acumulare de la Piatra Neamt, a manastirii Bistrita cat si a culmilor muntoase din jur.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.