Parcul Natural Vanatori Neamt
Locatie: Parcul Natural Vanatori Neamt este situat in nord-estul Romaniei, pe versantul estic al Muntilor Stanisoarei si Subcarpatii Neamtului, in nordul judetului Neamt, la granita cu judetul Suceava. Acoperind o parte din bazinul Ozanei si Cracaului, parcul se intinde pe raza comunelor Cracaoani, Agapia, Vanatori Neamt, a orasului Targul Neamt si a statiunilor Baltatesti si Oglinzi.
Cai de acces:
– cel mai apropiat aeroport: Suceava
– punctele de intrare in parc: Magazia, Varatec, Agapia, Targu Neamt, Vinatori-Neamt
– dinspre Piatra Neamt, pe DN 15 C Piatra Neamt – Targu Neamt – Vanatori – Neamt
– dinspre Poiana Largului pe DN 15B Poiana Largului – Vanatori – Targu Neamt
– dinspre Suceava accesul se face pe DN 2 pana la Cristesti si apoi pe DN 15 B pana la Targu Neamt – Vanatori – Neamt
– de la Bucuresti se poate ajunge pe E85 Bucuresti – Roman – Cristesti – si apoi pe DN 15 B pana la Targu Neamt – Vanatori – Neamt
– cu trenul din Bucuresti pana in statia Piatra Neamt, apoi pe DN 15 C Piatra Neamt -Targu Neamt – Vanatori – Neamt
Sediul administrativ:
– administrator: Regia Nationala a Padurilor-Romsilva.
– adresa: str. Zimbrului nr.2, comuna Vanatori, jud. Neamt
– tel: 0233206001
– web: www.vanatorlpark.ro
– activitati premise in interiorul parcului: cercetare, educatie, turism.
Descriere:
Parcul Natural Vanatori Neamt este declarat ca arie protejata din anul 1998 si are ca obiectiv protejarea si conservarea populatiei de zimbri, altadata componenta a faunei salbatice din Romania. Parcul cuprinde o diversitate de valori naturale, culturale si istorice si se intinde pe o suprafata de 30.818 hectare, din care peste 26.300 hectare sunt de fond forestier.
Fauna parcului cuprinde o serie de specii rare sau pe cale de disparitie, cum ar fi: ursul brun, lupul, rasul, vidra, zimbrul, vulpea, pisica salbatica, jderul, cerbul carpatin, caprior, mistretul, iepurele, etc. In ce priveste zimbrul, simbolul Moldovei (bourul), il putem intalni in cadrul Rezervatiei de zimbri “Dragos Voda”. Totodata, mai intalnim un numar de 101 specii de pasari, o parte dintre acestea fiind stict protejate prin conventii internationale si un numar de 17 specii de amfibieni, din Ordinul Anura si Ordinul Caudata, inclusiv endemismul carpatic Triturus montandoni.
Flora parcului cuprinde elemente naturale deosebite, peste 50 de raritati floristice ocrotite in tara (Angelica archangelica, Cypripedium calceolus, Taxus baccata), dar si o serie de endemite, cum ar fi: Centaurea carpatica ssp. Raraurensis, Cirsium decussatum, Dentaria glandulosa, Hepatica transsilvanica, Ranunculus carpaticus, Symphytum cordatum.
Fondul forestier din Parcul Natural Vanatori cuprinde arboret ca fagetele si bradeto-fagetele, iar in proportie mai mica gorunul si mesteacanul. In cadrul Rezervatiei de stejari “Dumbrava” se gasesc stejari seculari, foarte vigurosi, cu varsta cuprinsa intre 150-200 de ani.
Rezervatii naturale din cadrul Parcului Natural Vanatori Neamt:
Codrii de arama – este asezata pe dealul Filiorul din comuna Agapia si cuprinde goruni seculari, dar si peste 300 specii de plante de o rara frumusete.
Padurea de argint – este o rezervatie de tip mixt, forestiera si peisagistica si cuprinde arbori batrani cu varsta de peste 100 de ani, dar si arbori mai tineri de 20 pana la 50 de ani.
Rezervatia de Zimbrii si Fauna Carpatina “Dragos Voda” – este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa.
Padurea de smarald (Rezervatia de stejari „Dumbrava”) – este o rezervatie de tip forestier in suprafata de 56,6 ha care conserva stejari seculari si 209 specii de plante vasculare apartinand a 50 de familii.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor
Scrie raspunsul tau!