Schitul Pocrov – Judetul Neamt
Schitul Pocrov este situat in comuna Vanatori, la 17 km vest de orasul Targu Neamt si la 62 km nord de municipiul Piatra Neamt. Drumul care duce de la Manastirea Neamt pana la Schitul Pocrov trece prin locuri de liniste si de pitoresc fara egal si se opreste intr-o poina de o rara frumusete.
Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt
Hramul schitului Pocrov: “Acoperamantul Maicii Domnului”
Anul constructiei: in anul 1714 de Pahomie, episcop de Roman
Schitul Pocrov – scurt istoric
Aflat intr-o poiana cu paduri seculare, la aproximativ 4 km sud-vest de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din Neamt), sub poalele muntelui “Chiriacu”, schitul Pocrov a fost construit in anul 1714 de catre Pahomie si ucenicii sai: Sofronie, Mardarie, Lazar, Dosoftei si Ioanichie. Schitul Pocrov numit si „Poiana raiului” reprezinta un adevarat loc al linistii unde au vietuit multi parinti iscusiti ducand o viata duhovniceasca foarte aspra. Multi dintre acestia au reusit sa intemeize si sa conduca, la randul lor, alte schituri.
Schitul Pocrov, judetul Neamt
Din punct de vedere arhitectural biserica schitului Pocrov are trei turnuri din care doar unul are legatura cu bolta interioara si a fost construita din barne pe temelie din piatra dupa un plan treflat cu pridvor, pronaos, naos si altar. Catapeteasma bisericii este ornamentata in stilul vremii cu flori scluptate in lemn, iar icoanele sunt executate in maniera picturii bizantino-atonita. Printre obiectele de cult de la Pocrov de o mare importanta sunt cateva icoane, cruci de argint din 1802, un brau de la Ierusalim din 1785, cruci de chiparos suflate cu aur, carti de cult din secolele XVII- XIX, chivote, un potir poleit cu aur din 1804, discuri si o icoana „Acoperamantul Maicii Domnului” care poarta semnatura lui C. Lifticar (1856).
De-a lungul timpului, egumenii de la Schitul Pocrov s-au ostenit si au intretinut acest asezamant monahal. In anul 1847, in timpul egumenului Nicanor Tudurii, s-a mai adaugat la locas un corp de chilii, iar in interior a fost amenajat un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Pentru parintii vietuitori din obstea schitului Pocrov s-a construit in anul 1993 o noua casa cu mai multe chilii. In prezent, egumenul schitului alaturi de cei 9 vietuitori se inrijesc de bunul mers al vietii monahale. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.
am avut bucuria de a ajunge la schitul Pocrov si de al intalni pe parintele Ghervasie.Doamne ce suflet, ce mare povatuitor si povestitor…….mai rar am avut ocazia sa intalnesc asemenea persoana.intradevar un colt de rai…un loc linistit si binecuvantat…am plecat la drum cu o mare multumire sufleteasca…o liniste care am pastrat-o si o pastrez in suflet cu mare drag.bunul Dumnezeu sa il odihneasca iar pe noi sa ne ocroteasca cu rugaciunile lui de acolo de unde este. imi doresc tare mult sa ajung din nou pe aceste meleaguri.doamne ajuta la toti.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe parintele Ghervasie, imi pare rau ca nu am reusit sa ajungem la Pocrov cand era in viata. Imi poate spune cineva daca te poti caza in acest minunat loc? Imi doresc din tot sufletul sa ajung la aceasta manastire.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
imi este atat de dor de parintele ghervasie,ma rog la Bunul Dumnezeu sa ii de-a sanatate si noi sa ajungem din nou in acel minunat si plin de atata credinta
Am vizitat aceasta manastire, un coltisor de rai daca vreau sa ma gandesc la ceva frumor ma teleportez cu gandul la peisajul mirific devis de aici de la manastire!Asi petrece macar o saptamana departe de lume ar fi o terapie extraordinara pentru sanatatea mea ,Dumnezeu sa-i ocroteasca pe calugarii de acolo.
Am fost si eu acolo anul acesta si pot sa va spun ca este o zona minunata iar parintele Ghervasie este un preot cum rar intalnesti.Acolo am simtit o liniste sufleteasca cum nu am mai simtit de mult.Merita sa mergeti acolo cand aveti ocazia este un loc linistit iar parintele iti da numai sfaturi bune.Sa-i dea Dumnezeu sanatate
Pocrovul / cetatea smereniei Dumnezeiesti. Locul in care daca inchizi ochii si intinzi mana, atingi mana intinsa a lui Dumnezeu. Timpul s/a oprit la Pocrov. Totul pare sa ne vorbeasca despre vesnicie. Departe de lume si totusi atat de aproape de ea cetatea sfanta a Sfantului Pahomie ne mangaie sufletul, ne incalzeste , ne lumineaza. Ajuns la Pocrov, departe de luxul nejustificat al noilor ctitorii,am inteles cum arata raiul. Pocrovul e farama din el. Putere asupra tuturor rautatilor, sanatate, pace si bucurie duhovniceasca celor ce vietuiesc acolo si celor ce trec cu smerenie pragul Sfintei Biserici!
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)