Judetul Neamt – prezentare generala
Judetul Neamt este asezat in partea central-estica a Romaniei avand ca vecini judetul Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si judetele Iasi si Vaslui la est. Desfasurat pe o suprafata de 5896 km2 judetul dispune de variate forme de relief care au inaltimi cuprinse intre 1907m (varful Ocolasu Mare) si 169 m (lunca Siretului).
Cai de acces:
rutiere
– din partea de vest pe traseul DN 12 C prin Gheorghieni – pasul Bicaz – Lacul Rosu – Cheile Bicazului
– din Transilvania pe traseul DN 15 prin Toplita – Borsec – pasul Tulghes – Valea Bistricioarei –Bicaz.
– traseul prin pasul Mestecanis – Campulung Moldovenesc – Gura Humorului – Valea Moldovei – Falticeni – Vadul Moldovei – Boroaia – Targu Neamt
– din partea de est pe traseul drumului european E 85 pana la Cristesti iar de aici pe DN 15 B Cristesti-Poiana Largului – Targu Neamt
– traseul prin Bacau – sectorul inferior al Vaii Bistritei – Piatra Neamt.
– din partea de sud pe traseul DN 15 prin Bacau – Buhusi – Roznov – Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Largului.
– pe traseul DN 2 prin Bacau – Roman – Pascani
– pe traseul DJ 15D prin Piatra Neamt – Roman – Vaslui
– pe traseul DJ 17B prin Poiana Largului – Vatra Dornei
feroviare
– accesul pe calea ferata se face dinspre Bacau sau Pascani
– trenurile cu plecare din Targu Neamt sunt legate la magistrala feroviara Bucuresti-Suceava, prin intermediul liniei ferate Targu Neamt – Pascani
– orasul Roman este traversat de magistrala feroviara Bucuresti – Dornesti – Cernauti – Varsovia
aeriene
– Aeroportul International Bacau – are curse regulate catre orase din Italia (Bologna, Milano, Roma, Torino), Bucuresti si Timisoara.
– Aeroportul International Iasi – are curse regulate la Viena, Budapesta, Bucuresti, Constanta si Timisoara
– Aeroportul Salcea – Suceava (situat la 65 km de Targu Neamt) – are curse regulate la Bucuresti si Timisoara
Localizarea Judetului Neamt pe Google Maps
Atractiile turistice din judetul Neamt
In tinutul Neamtului se gasesc cele mai vechi manastiri din Moldova adevarate centre de cultura medievala, schituri si biserici.
Parcuri si rezervatii naturale reprezentate de Masivul Ceahlau – considerat al doilea munte sfant al crestinatatii dupa muntele Athos – Cheile Bicazului – formate din masive stancoase de marimi impresionante – rezervatia de zimbri si fauna carpatina, flora si arbori seculari.
Cetati si conace boieresti, veritabile monumente istorice care stau marturie la maretia de altadata a tinutului Neamt, cum ar fi impresionanta Cetate a Neamtului – un obiectiv istoric medieval din orasul Targu Neamt deosebit de important si spectaculos, mai ales acum dupa lucrarile de renovare si restaurare
Muzee si case memoriale care expun colectii de arta, de etnografie, de arheologie si istorie dar si obiecte memoriale, documente si fotografii din viata marilor oameni de cultura care s-au nascut si au trait in Neamt.
Telegondola si Complexul turistic si de agrement “Peste Vale” Piatra Neamt.
Statiuni balneare bogate in izvoare de ape minerale cu importante calitati terapeutice care concureaza cu success apele minerale din Europa.
Scrie raspunsul tau!