Biserica Alba “Sfintii Voievozi” din Roman
Adresa: str Veronica Micle nr. 7, loc. Roman, jud. Neamt
Construita: in anul 1615 de catre domnitorul Stefan II Tomsa
Descriere:
Biserica Alba “Sfintii Voievozi” din Roman a fost construita in anul 1615 de catre domnitorul Stefan II Tomsa si refacuta in anul 1695 de spatarul Vasile Cantacuzino. Sfantul locas este situat in centrul municipiului Roman si impresioneaza prin masivitatea sa. Denumita Biserica Alba inca de la zidirea sa, biserica a fost construita in forma in care exista si astazi, in anul 1695, dupa ce se surpase vechea biserica construita in anul 1615. Tot atunci a fost modificat sistemul de boltire prin inlaturarea turlei de pe naos si inlocuit zidul dintre naos si pronaos cu o arcadă sprijinita de pilastri laterali.
Din punct de vedere architectural biserica este construita dupa un planul treflat, cu absidele laterale semicirculare, care sunt incadrate de contraforturi ce se ridică pana sub cornisa. Zidurile bisericii sunt din piatra, au o grosime de 1,5 metri si o inaltime de 14 metri, depasind astfel pe toate celelalte locase de cult din Roman.
Opera unica de acest gen in toata Moldova, catapeteasma bisericii este realizata din lemn masiv de stejar, avand o lungime de 8,2 metri si o inaltime de 9 metri si a fost sculptata cu deosebita si migaloasa maiestrie, reprezentand ghirlande de flori si ciorchini incarcati cu struguri de vita de vie. Datand din anul 1922, aceasta impresioneaza atat prin bogatia si varietatea ornamentelor sale sculpturale, cat si prin vivacitatea cromatica a picturilor realizate de Ludvig Braner.
Cu toate ca de-a lungul timpului, Biserica Alba “Sfintii Voievozi” din Roman, a fost supusa mai multor lucrari de reparatii si restaurari, aceasta si-a pastrat forma si elementele sale arhitecturale initiale.
acea cruce din otel laminat(cornier)ce se construieste acum,cred ca nu se potriveste(asorteaza)cu monumentul in sine-in 1615 nu exista otel laminat-mai potrvit ar fi fost o troita de lemn(si cred ca si mai ieftina),dar cred ca este un aviz favorabil din partea Directiei de Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii
Scrie raspunsul tau!