Flora Muntilor Tarcau – judetul Neamt
Muntii Tarcau apartin in proportie de 90 % zonei forestire formata din molid si fag. Acestea formeaza doua etaje de vegetatie. Primul etaj este alcatuit din molidul care acopera aproximativ 50 % din suprafata, iar padurile sunt masive, dese, intunecoase si monotone. Spre limita inferioara a padurilor, molidul intra in amestec cu bradul si cu fagul formand molideto-fagete si molideto-bradeto-fagete. Al doilea etaj este alcatuit din fag si acopera o suprafata mai restransa, iar padurile sunt mai luminoase si vesele. Aici mai intalnim exemplare de paltin si ulm sau arbusti ca: vonicelul, socul rosu, socul negru, scorusul si alunul.
Vegetatia ierboasa din Muntii Tarcau este reprezentata in zona forestiera prin pajisti sub forma de enclave, iar cele formate la limita superioara, la peste 1400 m sunt dominate de teposica. Enclavele de molidisuri sunt formate in cea mai mare parte din paius rosu, in schimb cele de fagete se remarca prin iarba campului, iarba vantului si iarba mieilor. La peste 1900 m intalnim pajisti dominate de coarna, iar spre limita padurii se dezvolta palcuri de jneapan, ienupar, smirdar, afin si merisor. Aici, se remarca prezenta zimbrului – un arbore ocrotit. Pajistile situate la limita inferioara a zonei forestiere sunt dominate de avascior, avaz auriu si paius de livada.
Dintre speciile de plante cu flori endemice intalnite aici, putem enumera: omagul, clopotelul, albastrica, ochiul boului, garoafa rosie, crucea voinicului, mierea ursului, galbenelele de munte si zada. Plantele medicinale care se remarca in aceasta zona sunt: arnica, afinul, pojarnita, coada soricelului, musetelul, iar speciile de ciuperci intalnite sunt: hribul, galbiorul, rascovul, hulubitele, ghebele sau opinticii. Speciile rare care se gasesc in aceste paduri sunt exemplare de tisa, bulbuci si sangele voinicului.
Deosebita pentru flora Muntilor Tarcau este Rezervatia forestiera Gosman, situata intre 700-1300 m inaltime, pe versantul stang al paraului Gosman, in comuna Tarcau. Aici intalnim un arboret natural format din molid, brad si fag cu varste intre 140-260 ani, alaturi de exemplare de ulm, alun, paltin si scorus.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor
Scrie raspunsul tau!