Lacul Pangarati – Judetul Neamt
Din punct de vedere geografic, lacul Pangarati este situat pe sectorul de vale transversala al Bistritei la altitudinea de 370,6 m avand la nord Muntii Stanisoarei si la sud Muntii Gotmanu. Lacul s-a format in anul 1964 pe cursul superior al raului Bistrita si este primul lac de baraj amplasat in aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru. Acesta este alimentat cu apa provenind din lacul Izvorul Muntelui-Bicaz la care se adauga apele reofile, deversate de raul Bistrita in ecosistem.
Lacul Pangarati a fost dat in folosinta in scopul producerii de energie electrica fiind exploatat de S.C. Hidroelectrica S.A. Sucursala Hidrocentrale “Bistrita” Piatra Neamt. Prin Hotararea de Guvern nr. 2151/2004 lacul Pangarati a fost desemnat ca fiind arie de protectie speciala avifaunistica care cuprinde luciul de apa al lacului desfasurat pe o suprafata de 155 ha. Avand in amonte localitatile Poiana – Oantu iar in aval localitatea Pangarati, lacul care apartine domeniului public are o lungime maxima de 3700 m, o latime maxima de 730 si o adancime maxima de 14 m.
Prin conditiile favorabile pentru hrana si adapost pe care le ofera, Lacul Pangarati reprezinta o zona importanta pentru pasarile care se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic. Totodata, lacul este o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica in continentul european. In ultimii ani acest lac a fost preferat de catre numeroase specii de rate, lisite si populatii de pescarus argintiu. Putem observa de-a lungul sezonului hiemal exemplare de rata mare, rata sunatoare, rata motata, lebada de iarna si lisite. In ceea ce priveste speciile de pesti care traiesc in lacul Pangarati putem enumera: oblete, scobar, clean, stiuca, caras, ghibort, biban, platica, rosioara. Speciile floristice si fauniste existente in aceasta zona protejata sunt diverse si confera lacului Pangarati o frumusete unica.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor
Scrie raspunsul tau!