Orasul Bicaz – judetul Neamt
Orasul Bicaz se afla la poalele Muntilor Ceahlau, la intersectia drumurilor nationale care duc spre Piatra Neamţ (26 km), spre Durau (50km) sau spre Lacul Roşu (30km). Situat la o altitudine de 432 m si la confluenta raului Bicaz cu raul Bistrita, orasul Bicaz este strajuit de munti impaduriti ca: Sima – 1147 m, Batca Stegea – 1316 m si Cosmita – 1014,5 m.
Cai de acces:
DN 15 dinspre Piatra-Neamt (26 km),
DN 17B şi DN 15 dinspre Vatra Dornei (131 km) si Toplita (112 km).
Sediu administrativ:
– Patronii spirituali ai orasului: Sf Dumitru si Sf Gheorghe
– adresa: Str. Barajului nr. 4, loc. Bicaz, jud. Neamt, cod postal 615100
– Tel: 0233-254 310, Fax: 0233-254 530
Email: [email protected]
Web: www.primariabicaz.ro
Localitati componente:
Izvoru Alb, Izvoru Muntelui, Potoci, Secu
Descriere:
Bicazul a fost o asezare rurala, cu o vechime de peste 400 de ani, care a devenit cunoscuta incepand cu anul 1951 cand s-au demarat lucrarile de constructie a barajului Bicaz. Astfel, satul de munte a devenit o colonie muncitoreasca formata din mii de oameni din intreaga tara, care au fost adusi in zona de regimul comunist, pentru a contribui la ridicarea Hidrocentralei şi a Lacului de acumulare. In anul 1952 se infiinteaza Fabrica de Ciment Bicaz necesara asigurarii cantitatilor mari de ciment pentru constructii, iar in anul 1979, se va infiinta a doua linie de fabricatie prin Fabrica de Ciment Tasca-Bicaz, complexul denumit „Combinatul de Lianţi şi Azbociment Bicaz”, care a devenit cel mai mare producator de ciment din tara la acea data.In anul 1960, odata cu terminarea lucrarilor la baraj si la Hidrocentrala “Stejaru”, Bicazul a fost declarat oras.
Astazi, orasul Bicaz se intinde pe o suprafata de 144 de km2, detine patru sate in administrare: Izvoru-Alb, Izvorul Muntelui, Potoci si Secu si are sub 9 mii de locuitori. Din punct de vedere economic, populatia orasului se ocupa cu exploatarea si prelucrarea lemnului, a cimentului, cresterea animalelor, agricultura, comert, turism si agroturism. Cea mai mare fabrica din zona este “Moldocin” detinuta de compania germana Carpat Cement care se ocupa cu valorificarea marnelor si calcarelor din cariere.
In ultimii ani, administratia locala se implica in dezvoltarea din punct de vedere turistic a zonei, in special in satele Izvorul Muntelui si Potoci. Astfel ca, o destinatie atractiva pentru agrement o reprezinta lacul “Izvorul Muntelui”, fiind singurul lac din tara situat intr-o localitate de munte pe care se sarbatoreste la data de 15 august Ziua Marinei. Lacul are o adancime de 100 m si poate fi admirat in zilele senine de pe Varful Toaca al masivului Ceahlau. In apropiere se afla masivul Ceahlau cu 3 trasee de drumetie ce pleaca din Izvorul Muntelui si Cheile Bicazului, deasemenea cu numeroase trasee de drumetie.
Prin asezarea sa geografica orasul Bicaz reprezinta punctul de acces spre o mare parte din obiectivele turistice ale judetului Neamt, si anume: lacul Izvorul Muntelui (5 km), Masivul Ceahlau, Peştera Tosorog (24 km), Pestera Munticelu (26 km), Cheile Bicazului si Cheile Sugaului (25 km), Poiana Teiului si Valea Tarcaului, ruinele Palatului Cnejilor sau Manastirea Buhalnita (ctitorita in 1627), statiuniunea Durau, etc.
Poze din orasul Bicaz
Click pentru a vedea toate albumele foto
Turism:
– Muzeul de istorie si etnografie – functioneaza in cladirea fostului Teatru, construita in 1909 dupa planurile arhitectului Carol Zane. Muzeul gazduieste expozitia permanenta a „Doamnei acuarelei romanesti”- Iulia Halaucescu.
– Barajul Bicaz – construit intre anii 1950-1960 se prezinta ca un adevarat munte artificial, avand o lungime de 435 m, inaltime de 127 m si o latime la baza de 119 m care uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei.
– Lacul Izvorul Muntelui – este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu o lungime de 40 km.
– Portul Bicaz – amenajat pe lacul Izvorul Muntelui este locul de unde se pot face mini-croaziere cu vaporasul pe lac sau se pot inchiria barci, salupe si hidro-biciclete.
Cazare:
Orasul Bicaz alaturi de satele din subordine ofera o gama larga de posibilitati de cazare la pensiunile din zona.
Scrie raspunsul tau!