Invitație la Schitul Horăicioara – colț de rai în Neamț
Invitație la Schitul Horăicioara – colț de rai în Neamț
Așezat în crăpătura unei stânci, la o altitudine de 900 m și la aproximativ 1 km distantă de Manastirea Horaita, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, schitul Horăicioara este un loc cu totul special, la care se poate ajunge atât pe jos cât și cu mașina. De pe DN 15 C Piatra Neamț-Tîrgu Neamț, din dreptul localității Dobreni, se mai parcurg 15 km pe drumul județean 156A, prin localitățile Negrești și Poiana până la Mănăstirea Horaița. O altă variantă de a ajunge la mănăstire ar fi ca din dreptul localității Crăcăoani, pe un drum comunal nemodernizat să se mai parcurgă 6 kilometri. Langă mănăstire, prin pădure, pleacă drumul către schitul Horăicioara care aparține canonic și administrativ de Mănăstirea Horaița.
Adresa: com. Crăcăoani, jud. Neamț
Hramul schitului: „Buna Vestire” și “Izvorul Tămăduirii” (sărbătorit în prima vineră după Paști)Web site: https://horaita.mmb.ro/ e-mail: [email protected]
Anul constructiei: 1466 având ctitor pe Arhimandrit Chiriac
Schitul Horăicioara sau Horaița Veche, așa cum o denumesc localnicii, a luat ființa în a doua jumătate a sec. al-XV-lea. După tradiția orală, consemnată în biserica existentă, schitul datează din anul 1466, iar în anul 1480 la porunca Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Arhimandritul Chiriac ridică prima biserică din lemn a acestui așezământ monahal. Biserica ridicată atunci a primit hramul„Buna Vestire ” și astăzi, în locul Sfintei Mese a bisericii, există o lespede de piatră așezată din anul 1973 de către soții Epifanie și Aglaia Curcut.
Schitul Horaicioara: poze
Actuala biserică a schitului a fost ridicată în anul 1868 de către Arhimandritul Ermoghen Buhus și a fost sfințită pe data de 20 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, episcop vicar al Episcopiei Romanului. Din punct de vedere architectural, biserica schitului este construită din piatră după un plan treflat prevăzut cu o turlă. Catapeteasma bisericii este construită în stil gotic și are dimensiuni reduse, motiv pentru care se crede că a fost lucrată cu puțin timp înainte de anul sfințirii bisericii. Atât biserica cât si chiliile schitului, care au fost construite atunci, au fost supuse de-a lungul timpului, prin grija egumenilor schitului, mai multor lucrări de restaurare și renovare.
În biserica schitului Horăicioara se află o icoană a Maicii Domnului care este cunoscută ca făcătoare de minuni. Astfel, în timpul stareției Arhimandritului Ermogen (1837 – 1877) s-a petrecut o minune ca urmare a rugăciunilor făcute la icoana de viețuitorii schitului care s-au rugat pentru o sursă de apă în împrejurimi. Atunci, Maica Domnului a făcut să izvorască apa dintr-o stâncă aflată la cca. 50 m de schit, un izvor care a fost binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufletești și trupești ale celor care veneau acolo cu credință. Acest izvor determină pelerinaje anuale a multor creștini aflați în suferință. Tot pentru a binecuvânta această minune, s-a ales și sărbătorirea celui de-al doilea hram al schitului odată cu sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii”.
Schitul Horăicioara împreună cu Mănăstirea Horaița așezate într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, continuă tradiția vrednicilor înaintași împletind armonios ascultarea, isihamul, rugăciunea și munca. Pelerinii care doresc să cunoască acest colț de liniște sufletească și spirituală, binecuvântat de Dumnezeu, se pot caza în interiorul complexului mănăstiresc, masa fiind asigurată prin bunăvoința viețuitorilor mănăstirii.
Multumesc pentru ce-am primit, sa avem toata familia de obste sa se implineasca cererile,la toti, sa fim in pace, sa obtinem ce-am cerut.Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Scrie raspunsul tau!