Colectia Manastireasca de la Manastirea Agapia, judetul Neamt
In anul 1927 s-a infiintat in cadrul Manastirii Agapia cel dintai muzeu manastiresc care cuprinde nu numai obiecte de cult si arta religioasa, ci si obiecte de arta laica: tesaturi, cusaturi, sculpturi in lemn, podoabe si alte obiecte de arta provenite din diferite zone ale tarii. Expozitia muzeului de la Manastirea Agapia s-a amenajat in 4 sali spatioase si 2 sali de trecere iar exponatele au fost selectate si potrivite pe tematica colectiei. Manastirile din Neamt ofera si alte muzee ce pot fi vizitate de pelerini, cum ar fi muzeul manstirii Neamt, muzeul de la Secu sau colectia de la Varatec
Muzeul Manastirii Agapia: prezentare
In prima sala sunt expuse icoane vechi ce dateaza din perioada secolelor XVI-XVIII, o colectie de cruci vechi, sculptate si filifranate, manuscrise si tiparituri vechi, panaghiare, catui si chivote, candele, sfesnice si alte obiecte de valoare istorica.
Sala a doua este dedicata marelui pictor Nicolae Grigorescu. Aici sunt expuse cele 29 de lucrari originale ale pictorului care au fost lucrate in perioada in care a pictat si interiorul Manastirii Agapia. Aceste lucrari reprezinta icoane, prapuri de procesii, un epitaf si cinci tablouri cu teme laice.
Imagini Muzeul de la Manastirea Agapia
Cea de-a treia sala din cadrul muzeului de la Manastirea Agapia cuprinde obiecte ca: broderii, acoperaminte pentru Sfintele Vase, bedernite, icoane brodate, epitrahile, o perdea pentru icoana Maicii Domnului, un epitaf, obiecte de argint, sfinte vase, cruci, candele si un aghiasmatar.
Sala a patra este sala scriitorilor in care sunt expuse tablouri ce redau casele in care au locuit o serie de scriitori clasici ai literaturii romane, tablouri si fotografii cu chipul scriitorilor, scrisori de la diferiti scriitori, fotografii, fotocopii dupa anumite manuscrise, care amintesc de Manastirea Agapia si ce a insemnat aceasta pentru dansii.
Aceasta colectie manastireasca de la Agapia expusa in sali mari si luminoase, bogata in exponate de o mare valoare cultural-istorica lasa o impresie deosebita vizitatorilor.
Scrie raspunsul tau!