Colectia de Arta Veche Bisericeasca de la Manastirea Varatec
In anul 1960 s-a infiintat in cadrul manastirii Varatec, in cladirile de pe latura stanga, Colectia de arta veche bisericeasca. Ceea ce face acest muzeu diferit de cele de la Manastirea Agapia si Manastirea Neamt este faptul ca obiectele dispuse nu apartin numai Manastirii Varatec ci si altor manastiri din Moldova si din tara: obiecte de arta de la pictura si sculptura, la broderie si metaloplastie, la tesaturi si piese vechi, icoane si vesminte, cruci si obiecte decorative. Toate aceste exponate sunt marturii vii ale unei vechi culturi, argumente ale pietatii unui neam si ale facultatilor sale creatoare.
Piese din muzeul Manastirii Varatec
Colectia de arta veche bisericeasca de la Manastirea Varatec contine cele mai batrane icoane pictate in tempera pe lemn, datand din sec. al XV lea si care il infatiseaza pe Sf. Nicolae sau pe Arhanghelii Mihail si Gavril aduse de la Manastirea Rasca – Falticeni. Din sec al XVI lea de la Valeni – Neamt dateaza o pereche de icoane imparatesti infatisand, una pe Mantuitorul Isus Hristos, cealalta pe Maica Domnului cu Pruncul si icoana „Schimbarea la Fata”, care sunt pictate in tempera pe lemn si ni se arata clasice in stilizarea lor bizantina. Din sec. al XVII lea dateaza o serie de icoane de mici dimensiuni care vin tot de la Valeni, dar si icoana „Maica Domnului Dolorosa” lucrata in tempera de zugravul Eftimie. De la schitul Topolita sunt icoanele cu Mantuitorul si cu Maica Domnului pictate de ieromonahul Tiufan in anul 1697.
Impresionante sunt si celelalte icoane ale Maici Domnului expuse aici: una din sec al XVI infatiseaza pe Fecioara cu Pruncul pe dreapta, alta din sec. al XVII tot cu Pruncul pe dreapta donata in 1661, apoi o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul sugand pe partea dreapta, o icoana datand din 1779 de la Razboieni si o icoana infatisand pe Maica Domnului cu pruncul intre ingeri pictata de Nicolae Grigorescu in 1859.
Muzeul Manastirii Varatec te uimeste si prin bogatia obiectelor de cult: cruci din lemn sculptat ori pictat, potire, discuri, panaghiere si sfesnice. Alaturi de ele sunt expuse si obiecte din argint aurit, impodobit cu medalioane de zmalt, Evanghelia tiparita in anul 1821 de catre Veniamin Costache la Manastirea Neamt si Evangheliarul grec, tiparit la Venetia in 1811.
Colectia Manastirii Varatec mai cuprinde si vesminte preotesti, stihare, epitrahile, feloane, manecute, bedernite considerate adevarate capodopere de broderie artistica. Alaturi de ele sunt expuse covoarele lucrate de maicute care dovedesc dezvoltarea cu totul speciala a tesutului in Manastirea Varatec. Tot in cadrul muzeului este amenajata si o camera in care se afla o biblioteca speciala alcatuita din manuscrisele si cartile vechi ale manastirii, carti de cult, literatura religioasa, lucrari omiletice, hagiografice, de psaltichie.
Vizitand acest muzeu veti avea ocazia sa cunoasteti istoria si bogatia spirituala a manastirii Varatec.
Scrie raspunsul tau!