Drumetie de la Manastirea Agapia la Schitul Agapia Veche
Istoria manastirii de la Agapia si a meleagurilor care o inconjoara este mult mai veche si strans legata de manastirea Agapia Veche ce dainuie si astazi pe povarnisul muntelui dinspre miazanoapte. Asezat la aproximativ 2 kilometri de Manastirea Agapia intr-un loc ascuns in vegetatia bogata a padurii, la Manastirea Agapia Veche se ajunge fie cu masina pe un drum pietruit fie pe jos, pe o poteca marcata ce traverseaza padurea. Drumul catre schit incepe in satul Agapia, in dreptul indicatorului turistic catre Schitul Sihla. De la acest indicator se face la dreapta si se traverseaza satul.
Poiana in care se afla asezarea sihastreasca de la Schitul Agapia Veche este situata pe urcusul potecii care leaga peste munte Manastirea Agapia de Manastirile Secu si Sihastria. An de an aceasta poteca este plina de pelerini veniti in drumetie la Manastirile din Moldova si dornici sa cunoasca locurile unde s-au rugat numerosi calugari. Numele acestor pustnici sunt strans legate de aceste locuri si s-au pastrat si pana in prezent: Muntele lui Chiriac, Paraul Pustnicului, Livada Parintilor, Poiana lui Eufrosin, Poiana lui Serghie, Valea lui Agapia si Poiana lui Pahomie.
Harta drumului de la Mansatirea Agapia la Schitul Agapia Veche
Inceputurile schitului Agapia Veche dateaza din a doua jumatate a secolului al XIV-lea cand un sihastru Agapie impreuna cu ucenicii sai au construit aici un modest schit de lemn. De la sihastrul Agapie, Manastirea Agapia si-a primit frumosul nume de Manastire a dragostei crestine, iar odata cu intemeierea acestei asezari monastice in muntii din jur, valea cu paraul si mai apoi satul si comuna au primit acelasi nume: Agapia.
Un loc deosebit de frumos este „Livada Parintilor” situata la aproximativ 500 de metri de biserica Manastirii Agapia Veche unde s-a aflat prima constructie a schitului, distrusa intr-o zi de Pasti de o avalansa de zapada si pe care, in prezent, se afla o cruce. Tot de la Agapia Veche sunt si moastele sfintilor parinti Rafail, Partenie si Ioan de la Rasca.
Din anul 1803 schitul de la Agapia Veche impreuna cu Manastirea Agapia devine obste de maici la initiativa Mitropolitului Veniamin Costache. In anul 1938, pentru a pazi hotararea ctitorilor si a nu tulbura linistea acestui loc sfintit, Patriarhul Nicodim Munteanu face un legamant prin care nimeni din afara obstii Schitului Agapia Veche sa nu poata intra in incinta intre apusul soarelui si rasaritul acestuia.
Cei care vor sa inopteze la Agapia Veche sunt cazati doar o singura noapte in casa de oaspeti situata la poarta, cu o capacitate de aproximativ 40 de persoane. O drumetie pe poteca umbrita de brazi care duce la schitul Agapia Veche este asemenea unei calatorii in timp, unde vei avea ocazia sa descoperi si sa cunoasti inceputurile monahale in muntii „lui Agapie”, impreuna cu alti pelerini ce urca incet cararea ce duce la schit.
Am vizitat schitul in 1996 ,a fost foarte frumos si acolo Dumnezeu m a intarit in credinta.Slava Domnului.
UN LOC DEOSEBIT DE FRUMOS PE CARE L-AM VIZITAT ASTAZI 02.01.2014 VARA CRED CA ESTE EXCEPTIONAL…PROBL ESTE CA DACA NINGE NU SE MAI POATE URCA CU MASINA SI ESTE CEVA DISTANTA DE PARCURS….UN LOC IN CARE VOI REVENI CU MARE PLACERE….
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole