Obiceiuri, traditii si mestesuguri populare in Tinutul Neamtului
Tinutul Neamtului este un adevarat leagan al culturii populare romanesti, in care de-a lungul timpului, talentul, frumusetea spirituala si harnicia localnicilor au dat nastere la numeroase obiceiuri, traditii si mestesuguri care dainuie si astazi. Dintre cele mai cunoscute care au adus faima acestui tinut putem enumera:
Tesaturile – prezente intr- o mare diversitate si bogatie de forme si culori sunt lucrate din lana, canepa si in, cu decor geometric sau floral, realizat prin tehnica tesutului in stative. Aceste tesaturi folosite pentru a decora interiorul caselor taranesti redau indemanarea, fantezia si forta creatoare a femeilor. Ele sunt considerate compozitii decorative remarcabile prin varietatea si rafinamentul de o mare perfectiune artistica, cum ar fi: covoare, carpete, laicere, stergare, paretare, itari, barnete, braie, catrinte, traiste si scoarte.
Broderii si cusaturi – reprezinta mestesugul de impodobire a materialelor textile si peilor utilizat in special la confectionarea pieselor de port si de uz casnic. Prin mestesugul cusutului sunt confectionate ii, camasi, poale, itari, sumane, fete de masa, naframi, prostiri si perdele. In ce priveste mestesugul brodatului, acesta reprezinta o completare de ordin estetic si decorativ al unui produs care da caracteristica principala privind zona etnografica. Obiecte lucrate prin arta broderiei care contin un bogat decor dupa anumite reguli sunt: piese componente ale costumului popular, ii, poale, camasi, bundite.
Arta prelucrarii lemnului – In tinutul Neamtului a existat o adevarata “civilizatie a lemnului”. Din cele mai vechi timpuri mesterii populari datorita sursei nesecate de materie prima, “padurea”, au reusit sa confectioneze numeroase obiecte necesare traiului de zi cu zi. Avand diferite utilitati acest mestesug a imbracat forma mai multor specializari, cum ar fi: tamplaritul, dogaritul, rotaritul, dranititul si dulgheritul. Esentele de lemn folosite erau: brad, arin, stejar, fag, tei si plop, prelucrate apoi de catre mesteri folosind tehnici de lucru ca: taierea, cojirea, sculptura, crestarea si pirogravura. Astfel, s-au construit case si anexe gospodaresti, biserici, mobilier traditional, dar si obiecte de uz casnic si gospodaresc.
Arhitectura caselor de lemn – adevarate capodobere ale arhitecturii populare sunt casele batranesti, specifice locuitorilor de la munte. Acestea impresioneaza prin armonia proportiilor si volumelor, construite cu acoperis inalt si streasina larga pentru a apara prispa de ploi si zapada. Remarcabile sunt si bogatia ornamentelor traforate care se potrivesc perfect cu frumusetea naturala a lemnului si imbraca aceste casute, transformandu-le in adevarate bijuterii arhitecturale.
Plutaritul – curajul plutasilor de pe Valea Bistritei care duceau plutele de la Brosteni la Galati si infruntau cu barbatiei apele involburate ale raului Bistrita este povestit si astazi cu admiratie de batranii care au trait acele vremuri. Muzeele de etnografie din judet detin poze din acea perioada si expun plute lucrate din lemn in miniatura, astfel incat aceasta straveche ocupatie care a adus faima locuitorilor din acest tinut sa nu fie uitata.
Mestesugul mastilor traditionale este o indeletnicire veche in judetul Neamt, mestesug considerat si un mesager al obiceiurilor si traditiilor populare. Aceste masti zoomorfe si antropomorfe, deosebite prin expresivitatea lor, sunt confectionate din diferite materiale, cum ar fi: blana de animale, piele, lemn cioplit, panza, coaja de tei, mesteaca si brad, sfoara, pene si margele colorate, coarne de animal, oglinzi, etc. Localitati precum Tarpesti, Brusturi, Ghindaoani, Timisesti, Pipirig, Vanatori, Boboiesti si Lunca sunt cunoscute pentru frumusetea artistica a obiectelor lucrate manual, dar si pentru imaginatia, talentul si indemanarea mesterilor populari.
Va invitam la Piatra Neamt in perioada 28 – 30 mai 2010, la Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare pentru a lua parte la Festivalul de arta populara “Lada cu zestre” . Aici, mesterii populari vor cinsti obiceiurile, traditiile si mestesugurile din Neamt cu obiecte lucrate manual cu mult talent si imaginatie.
Scrie raspunsul tau!