Trasee in Ceahlau: Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Cabana Dochia
Acest traseu din Ceahlau este cel mai frecventat de pe versantul vestic. Pe timp de iarna acumularile de zapada de pe Ocolasul Mic il fac mai greu de parcurs. Timpul de mers intre cele doua cabane este de aproximativ 4 – 6 ore (in functie de cat de antrenat este grupul). Lungimea traseului este de 9 km iar marcajul este banda rosie.
Traseul incepe in fata cabanei Izvorul Muntelui. Dupa ce arunci o privire spre cabana Dochia, parca anticipand momentul in care vei ajunge sus, pe Ceahlau, iei rucsacul in spate si incepi sa mergi pe drumul axial ce leaga Izvorul Muntelui de Durau. Imediat, dupa prima curba la dreapta vezi marcajul banda rosie.
Cararea va mai intersecta soseaua de doua ori, pentru ca apoi sa intre definitiv in padurea de fag si bradet de pe Ceahlau. Dupa scurt timp in stanga potecii vei vedea Paraul Maicilor, pe care dupa aproape 1 ora de mers il vei traversa pentru a urca spre Poiana Maicilor. Traversarea paraului se face fara dificultate pe la baza Jgheabului Armenilor. Nu dupa mult timp se ajunge in Poiana Maicilor. Continui prin poina pana la indicatorul de traseu pus pe un stalp metalic ce marcheaza locul unde intri din nou in padure.
Odata ajunsi la acest indicator recomandam ca inainte de continuarea traseului sa mergeti pe culme pana la o fosta stana de oi. De acolo veti putea admira (si fotografia) intregul abrupt al Ocolasului Mic. Daca veti avea cu voi si o persoana ce cunoaste bine muntele si stancile veti putea admira de la stanga la dreapta: Turnul lui Butu si Ana (numit de localnici si Budu sau Budei), Asezatoarea Oilor, Caciula lui Ciuperca, Vf Vanturis, Matura Vrajitoareai, Jgheabul Armenilor. Sunt doar cateva din multele stanci cu nume ce pot fi admirate in Ceahlau.
Dupa ce intri in padure, poteca serpuieste printr-un zmeuris pentru ca apoi sa ajunga la baza Jgheabului Clailor. Cand urci acest jgheab in dreapta vei vedea doua stanci care parca tasnesc din pamant: Claile lui Miron. Poteca are in stanga piatra numita Caciula lui Ciuperca iar in dreapta Vf Vanturis. Imediat poteca iese intr-o poiana mare unde in departare se vede Masa Dacica si Coloana Dorica. Traseul merge prin dreapta si nu dupa mult timp intra din nou in padure.
Traseul coboara o portiune de drum pentru ca apoi sa urce printre stanci si mici paraie. La un moment dat panta devine abrupta si urca printre Piatra Lata din Ghedeon (in dreapta) si Stanca Viperei (in stanga). De aici nu mai este mult si ajungi in locul de campare de la cabana Dochia. In maxim 15 minute ajungi la cabana unde este si apa potabila. Privelistea este superba iar in zilele insorite se poate vedea si Muntele Pietricica din Piatra Neamt.
Scrie raspunsul tau!