Rodica Ciocartau – mester popular din Pipirig, judetul Neamt
Traditiile populare din tinutul Neamtului sunt duse mai departe prin maiestria si daruirea mesterilor populari. Acestia reusesc sa creeze adevarate obiecte de arta populara traditionala care au servit de-a lungul timpului necesitatilor taranului roman iar acum, aceste creatii au devenit obiecte cu caracter ornamental.
Rodica Ciocartau din comuna Pipirig, sat Boboiesti este unul din mesterii populari care si-a amenajat cu multa pasiune un atelier propriu, dotat cu uneltele traditionale folosite pentru a crea obiecte de arta populara. Atelierul doamnei este asemenea unui muzeu in care alaturi de unelte sunt expuse obiecte de arta populara vechi colectionate din zona Pipirig si reprezentative pentru traditiile si mestesugurile de aici. Cu multa migala si dibacie aceasta reuseste sa tina vie traditia acestor mestesuguri si sa transmita mai departe valorile satului popular romanesc.
In atelierul situat in satul Boboiesti se lucreaza mai multe obiecte de arta populara inspirate din traditiile zonei Pipirig, folosindu-se tehnici de fabricare vechi care au fost mostenite din generatie in generatie . Prin crearea acestor bijuterii traditionale, mesterul popular Rodica Ciocartau reuseste sa pastreze vii traditiile mestesugurilor populare din tinutul Neamtului. Ca si instructor la Centrul pentru Cultura si Arte “Carmen Saeculare” din Neamt, aceasta incearca sa ofere celor 24 de copii care sunt ucenicii ei, o parte din traditiile noastre mestugaresti. In atelierul ei copii invata abecedarul acestor mestesuguri, fiind astfel initiati in tainele mestesugurilor traditionale romanesti.
Dintre obiectele de arta populara create aici putem vorbi despre:
Traistutele sunt lucrate din lana in diferite culori si marimi si sunt frumos ornamentate cu motive liniare si geometrice.
Carpetele sunt lucrate dupa specificul zonei Pipirig din lana, imbinandu-se cu mult gust mai multe culori si forme geometrice.
Tapiseriile sunt folosite ca ornamente in casele traditionale romanesti. Sunt tesute din lana la razboi. Prin amestecarea mai multor culori sunt create diferite motive, cel mai des intalnit fiind pomul vietii.
Braul din bumbac este tesut prin tehnica navaditului in diferite culori. Acesta este o piesa a costumului popular din zona Pipirig, Neamt.
Covoarele sunt tesute la razboi din lana in mai multe culori cu motive geometrice si sunt folosite si ca ornamente pentru pereti sau toale de carpe – tesute la razboi din cordele de bumbac si lana intalnite foarte des in casele taranului roman.
Daca esti pasionat de traditiile si mestesugurile poporului roman si te afli in tinutul Neamtului, poti sa vizitezi atelierul mesterului popular Rodica Ciocartau unde ai ocazia sa vezi cum sunt confectionate aceste obiecte traditionale, pe care poti sa ti le si achizitionezi direct de la mester.
Cumparand obiecte traditionale lucrate manual specifice zonei Neamtului vei sprijini mentinerea vie a acestor mestesuguri vechi de generatii.
Locatie atelier: de la sosea Tg Neamt – Poiana Largului, in comuna Pipirig faci dreapta. Continui sa mergi aproximativ 4 km pana in satul Boboiesti unde cel mai simplu este sa intrebi localnicii. Toata lumea o cunoaste pe doamna Rodica: un mester popular din Tinutul Neamtului care tine vie traditia cusutului.
Tel mester popular: 0740671831
Sunt placut impresionata caci se mai poate arata lumii cum isi faceau stramosii nostrii decoratiunile de interior fara multa complicatie si totusi complicat pentru lumea de azi
Cinste si Onoare celora care duc cu sirguinta si maestrie Inainte – aceste ne-nsemnate meserii considerate de unii in zilele noastre
Sunt mindra ca sunt SUCEVEANCA si la noi inca se mai pastreaza aceste indeletniciri
Locuiesc in NORVEGIA—si sa va spun ceva MOLDOVENILOR…!!!
Aceste articole ARTIZANALE — aici sunt foarte SCUMPE —!!! succes pe mai departe Cu stima si respect – DANA C.
Scrie raspunsul tau!