Traseu Cheile Bicazului – satul Barnadu – Vf Vithovos
Traseul pleaca de la intrarea in Cheile Bicazului unde este si statia de autobuz din satul Bicaz Chei. De acolo, poteca urca serpuit dupa casele construite pe marginea soselei si apoi se strecoara prin padure, pe la umbra placuta a crengilor de brad. Din cand in cand in fata ochilor ti se deschide cate o fereastra spre abruptul stancilor din Cheile Bicazului iar incet incet soseaua devine asemenea unui cordon care trece printre stanci.
Dupa cativa km de parcurs prin padure si prin fanete ajungem in satul Barnadu, un sat pitit sus sub varfurile Ciurgaului, pe culmea ce separa bazinele Sugaului si Bardosului. Aici casele sunt din lemn, acoperite cu sindrila si respecta intru totul arhitectura traditionala a satelor de la munte din zona Moldovei. Peisajul care gazduieste satul Barnadu este de o frumusete rara. Sa te trezesti in fiecare dimineata si sa ai vedere spre Cheile Sugaului si Vf Criminisul sau spre Hasmasul Mare nu e un lucru de neglijat.
Drumul se strecoara printre cele cateva case, pe langa biserica si iese la baza Vf Ciurgau. Poteca ne cruta momentan de un urcus abrupt si ne conduce pe ocolite dincolo de varf. De aici, din mijlocul golului alpin se poate observa in vale satul Barnadu iar mai incolo Vf Hasmasul Mare. In partea opusa poiana este strajuita la dreapta de Muntele Jidanului iar la stanga de Vf Ciurgau.
Drumul nostru continua serpuit pe langa Vf Lapos, trece pe langa o stana de oi iar apoi se afunda in padure si ne conduce spre Poarta Laposului. Urcusul nu este dificil: doar caldura de afara ne oboseste. Din Cheile Bicazului si pana la piatra Vithovos sunt aproximativ 12 km. Pe parcursul drumului varful stancos spre care ne indreptam apare si dispare dintre dealuri asemenea unei stanci aflata in mijlocul valurilor agitate.
Imagini cu Traseul din Cheile Bicazului spre Vf Vithovos
Inainte de a ajunge la baza varfului Vithovos mai avem de urcat o creasta de pe care se vede Ceahlaul si Vf Highes. Pasunile din jurul Vithovosului sunt pline de turme de vaci si stani. Recomandarea noastra este ca in momentul in care va apropiati de o stana sa salutati ciobanul iar daca sunteti totusi prea departe pentru a face acest lucru sa nu incercati sa fugiti sau sa ripostati la caini.
Dupa cateva ore bune de mers ajungem la baza varfului Vithovos. Urcusul este abrupt – cararea este delimitata cu benzi colorate. Din varf suntem expusi la frumusetea creata de natura in jurul nostru. Apropierea unei furtuni ne face sa grabim pasul spre casa. Traseul de intoarcere coteste la dreapta si coboara pana intalneste drumul forestier. La un moment dat, drumul se intersecteaza cu paraul Lapos care ne paraseste dupa o ora de mers pentru a intra in canionul Laposului ce se termina la Piatra Altarului din Cheile Bicazului.
Cheile Bicazului (850) – satul Barnadu – Vf Ciurgau (1412) – Vf. Lapos (1437) – Poarta Laposului – Saua Vithovos – Vf Vithovos (Traseu circular) Traseul de intoarcere merge de-alugul paraului Lapos. Durata de parcurgere a traseului este intre 7 si 10 ore. Punctul de pornire a traseului se afla in judetul Neamt iar Vf Vithovos se afla in judetul Harghita.
Scrie raspunsul tau!