Muzeul de la Manastirea Neamt
Ln cadrul muzeului de la Manastirea Neamt exista o colectie de obiecte bisericesti de o importanta deosebita atat pentru cultura si arta religioasa ortodoxa, cat si pentru cea nationala.
Tezaurul manastirii cuprinde obiecte de cult din metal pretios, broderii, tesaturi si sculpturi in lemn care au fost confectionate in manastire sau au fast daruite de voievozi si alti binefacatori. Toate aceaste obiecte si documente ne-au adus noi informatii istorice care intregesc cunoasterea istoriei zbuciumate a poporului roman.
Bogatia manastirii Neamt a reprezentat de-a lungul timpului tinta mai multor incursiuni si divergente, dar cu toate acestea Manastirea Neamt a ramas un important centru de cultura medievala pastrand in muzeu o buna parte din Patrimoniul Cultural National.
Cele mai vechi manuscrise expuse in cadrul muzeului dateaza din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432). Obiectele expuse in muzeu pot fi clasificate in mai multe grupe: manuscrise si tiparituri, picturi, sculpturi, obiecte de cult metalice-argint si argint aurit, obiecte de lut, piese tipografice, gravuri in lemn si in metal, piese speciale de legatorie, mantii si obiecte de la slujbele arhieresti, acoperaminte pentru sfintele vase, clopote, numismatica si peceti.
Tot in muzeul de la manastirea Neamt se afla si cel mai vechi monument de arta sculpturala-religioasa din Moldova, si anume: catapeteasma de la biserica din Cetatea Neamtului cu picturi din secolul al XV lea. Alte obiecte religioase deosebite ca valoare aflate in muzeul manastirii Neamt sunt: din anul 1750 un panaghiar in filigram, din anul 1748 un potir primit de la fiica Tarului Petru, din anul 1759 Evanghelia slavona care cantareste 35 kg, din anul 1767 un potir, din anul 1845 un litier mare, mai multe cristelnite cea mai veche datand din „chiparos”, din anul 1470 un epitrahil, o nebedernita din anul 1607 si sfintele moaste: cutia in care se afla capul Sfantului Simeon de la „muntele minunat” ferecat in anul 1463 de Sfantul Voievod Stefan cel Mare.
Aceasta bogata colectie de obiecte bisericesti din muzeul de la manastirea Neamt reprezinta numai o parte din tezaurul pe care l-a avut si cu toate acestea muzeul inca ne ilustreaza rolul cultural-national al acestui lacas de cult.
Scrie raspunsul tau!