Vizitati principalele Arii Protejate din judetul Neamt
Ariile protejate din judetul Neamt impresioneaza prin pitorescul cadrului natural deosebit si ascund adevarate paradisuri create de o natura darnica. Printre aceste peisaje de-a dreptul fascinante se regasesc numeroase obiective turistice ce pot fi vizitate.
Judetul Neamt este plin de peisaje incredibil de frumoase insufletite de-a lungul timpului de o veche si interesanta civilizatie. Fortele dezlantuite ale naturii au creat aici, la Neamt un adevarat muzeu in aer liber a carui exponante sunt aceste peisaje unice, interesante si deosebit de spectaculoase care in functie de anotimp imbraca o alta haina si care formeaza aceste arii protejate. Iata cateva informatii despre frumusetile naturale pe care le gasiti in aceste parcuri si rezervatii naturale din zona Neamtului.
Parcul National Ceahlau a fost constituit in anul 1955 ca arie protejata iar limitele actuale au fost marcate in anul 2003, desfasurandu-se pe o suprafata de 7.742,5 ha. Rezervatia cuprinde trei arii protejate si anume: Rezervatia Stiintifica “Ocolasul Mare”, Rezervatia natural botanica “Polita cu Crini” si Monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”. In cadrul lor se regasesc peste 1100 specii de flori si 90 de specii de pasari si animale care sunt protejate. Aici gasim Masivul Ceahlau care reprezinta cea mai mare atractie turistica din Carpatii Orientali, fiind cel mai important masiv din Moldova si considerat al doilea munte sfant al crestinatatii.
Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas este situat in Muntii Hasmas, pe raza judetelor Neamt si Harghita si datorita marimii impresionante a stancilor din Cheile Bicazului ele reprezinta una dintre cele mai atragatoare zone turistice din tara. Punctele de atractie turistica ale ariei protejate Cheile Bicazului sunt: statiunea Lacul Rosu, Rezervatia Cheile Sugaului (situate la intrarea in localitatea Bicaz-Chei), Cheile Laposului, Pestera Munticelu, Pestera tunel sau Pestera glodului, Cheile Bicajelului, Varful Hasmasu Mare (1792 m alt), Cheile Cupasului, Avenul Licas, Piatra Singuratica si Pestera Munticelu. Pentru iubitorii de drumetii mai sunt amenajate in scop turistic un numar de 18 trasee turistice montane in Cheile Bicazului ce strabat Masivul Hasmas.
Parcul Natural Vanatori Neamt este declarat ca arie protejata din anul 1998 si are ca obiectiv protejarea si conservarea populatiei de zimbri, altadata componenta a faunei salbatice din Romania. Parcul cuprinde o diversitate de valori naturale, culturale si istorice si se intinde pe o suprafata de 30.818 hectare, din care peste 26.300 hectare sunt de fond forestier. Rezervatii naturale din cadrul Parcului Natural Vanatori Neamt: Codrii de arama – este asezata pe dealul Filiorul din comuna Agapia si cuprinde goruni seculari, dar si peste 300 specii de plante de o rara frumusete; Padurea de argint – este o rezervatie de tip mixt, forestiera si peisagistica si cuprinde arbori batrani cu varsta de peste 100 de ani, dar si arbori mai tineri de 20 pana la 50 de ani; Rezervatia de Zimbrii si Fauna Carpatina “Dragos Voda” – este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa; Padurea de smarald (Rezervatia de stejari „Dumbrava”) – este o rezervatie de tip forestier in suprafata de 56,6 ha care conserva stejari seculari si 209 specii de plante vasculare apartinand a 50 de familii.
Lacul Batca Doamnei este situat la o altitudine de 325 metri si reprezinta un element important al orasului Piatra Neamt deoarece pe langa scopul de protectie, el ofera si privelisti minunate. Acest lac reprezinta o zona deosebita pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic si constituie o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica din continentul European. In ultimii ani, pe acest lac au iernat populatii de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic.
Lacul Vaduri este situat la o altitudine de 350 m si a fost desemnat din anul 2004 ca arie de protectie speciala avifaunistica. Acest lac ofera conditii favorabile de hrana si adapost necesare iernatului pentru numeroase specii de pasari migratoare. In ultimii ani pe acest lac si-au stabilit cartier de iarna specii ca: lebada de vara, rata mare, rata sunatoare si corcodel mic.
Lacul Pangarati este situat pe sectorul de vale transversala al Bistritei la altitudinea de 370,6 m avand la nord Muntii Stanisoarei si la sud Muntii Gotmanu. Lacul Pangarati reprezinta o zona importanta pentru pasarile care se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic. Totodata, lacul este o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica in continentul european.
Lacul Cuejdel s-a format pe paraul Cuiejdel si este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, situat in Muntii Stanisoarei, la o distanta de 25 km de Piatra Neamt, pe teritoriul comunei Garcina. Frumusetea deosebita peisagistica, caracteristicile geomorfologice, limnologice si biodiversitatea specifica a lacului atesta unicitatea si importanta acestuia. Toate acestea, reprezinta argumentele care au stat in anul 2004, la baza declararii Lacului Cuejdel ca rezervatie naturala, fapt ce permite o protectie speciala a zonei.
ce locuri minunate,pe care le_am vazut in cei 40 de ani traiti in orasul piatra neamt si pe care regret ca nu le mai pot revedea.recomand tuturor romanilor sa viziteze acest minunate locuri din care sa nu lipseasca aceasta perla a moldovei,orasul platra neamt.va veti da seama ce frumoasa este moldova,
Scrie raspunsul tau!