Agheazmatarul – constructia circulara de la Manastirea Neamt
In fata turnului-clopotnita de la intrare in complexul monahal de la Manastirea Neamt se afla o constructie in forma circulara care atrage atentia vizitatorilor, atat prin arhitectura ei deosebita cat si prin dimensiunile si frumusetea ei. Aceasta cladire a fost construita intre anii 1836-1847 si este cunoscuta sub numele de Agheazmatar sau baptisteriu.
Cu o inaltime de 30 m aceasta constructie are o forma unica, iar acoperisul ei este lucrat in forma de mitra arhiereasca. La fel de impresionant este si interiorul constructiei deoarece in mijloc se afla un bazin din piatra care a fost lucrat de catre pietrarul N. Legherhaus.
Intre anii 1974-1977 s-a realizat pictura din interiorul Agheazmatarului de la Manastirea Neamt. Acesta a fost pictat in fresca de catre pictorul Theodor Varahil Moraru din Piatra Neamt, in timpul staretilor Theodor Norocel si Efrem Chiscariu. Folosit si in prezent pentru sfintirea apei la marile sarbatori si in special la “Inaltarea Domnului” si “Pogorarea Duhului Sfant”, acest Agheazmatar ocupa un loc important intre cladirile ce fac parte din complexul monahal de la Manastirea Neamt.
In anul 1999, Agheazmatarul a fost acoperit cu tabla din cupru, motiv ce ii confera o frumusete aparte avand in vedere marimea cupolei. Tot de atunci in interiorul constructiei s-a amenajat cu mobilier adecvat Libraria “Sf Ioan Iacob de la Neamt”. Vizitatorii pot descoperi aici un adevarat centru al culturii romanesti bogat in carti teologice, liturgice, iconite, dar si numeroase obiecte bisericesti.
Scrie raspunsul tau!