Manastirea Neamt: Istoric, Imagini si Schituri
Potrivit izvoarelor istorice cunoscute pana in prezent, Manastirea Neamt dateaza din secolul al XIV-lea ca organizatie calugareasca ortodoxa. Situata in comuna Vanatori din judetul Neamt (langa Targu Neamt), intr-o poiana larg deschisa pe valea paraului Nemtisor si inconjurata de culmi impadurite, aceasta manastire, este cea mai veche manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”.
Cu un bogat tezaur Manastirea Neamt pune la dispozitia vizitatorilor in muzeul manastirii o bogata colectie de obiecte de cult si religioase, picturi, manuscrise si diferite piese tipografice cu o mare valoare istorica si artistica. Muzeul se afla in incinta manastirii iar pretul de intrarea este de 3 lei pentru copii si 5 lei pentru adulti. Tot la Manastirea Neamt se afla si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume avand astfel, o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale.
Harta cu Manastirea Neamt si Locatia Schiturilor
In biserica manastirii se afla icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, datand din anul 665, ce se bucura de o stima deosebita, fiind totodata o icoana procesionala, dar si o icoana protectoare care de-a lungul timpului a intretinut evlavia credinciosilor si a monahilor.
Numeroase documente istorice ne arata rolul pe care l-a avut Manastirea Neamt de-a lungul timpului. Aici la manastire s-au prelucrat metale pretioase, s-au lucrat obiecte de cult si s-au format pictori, sculptori in lemn si sculptori in piatra.
Puncte de interes la Manastirea Neamt
Istoricul Manastirii Neamt (inclusiv imagini si film HD de prezentare) – Petru Musat a fost cel dintai domnitor care a zidit pe locul vechiului schit de la Manastirea Neamt, o biserica din piatra inconjurata de chilii calugaresti, diferite cladiri, turnuri si ziduri de aparare. In anul 1471 in urma unui cutremur Manastirea Neamt a fost zdruncinata din temelii, motiv pentru care Stefan cel Mare va inalta o noua biserica, alaturi de cea veche. Din vechile constructii care au existat intre zidurile Manastirii Neamt, astazi, se mai regasesc doar biserica lui Stefan cel Mare si partea inferioara a turnului clopotnita zidit de Alexandru cel Bun.
Lidianca cea mai de pret Icoana a Manastirii Neamt – Unul dintre cele mai importante obiecte care are si o valoare religioasa deosebita se afla in biserica “Inaltarea Domnului” din curtea manastirii Neamt si este icoana Maicii Domnului sau Lidianca. Aceasta icoana dateaza din anul 665 si a fost pictata in Lida patria Sf. M. Mc. Gheorghe. In anul 1429 icoana a fost daruita domnitorului moldovean Alexandru cel Bun de catre Imparatul Bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.
Agheazmatarul – constructia circulara de la Manastirea Neamt – In fata turnului-clopotnita de la intrarea in complexul monahal de la Manastirea Neamt se afla o constructie in forma circulara care atrage atentia vizitatorilor, atat prin arhitectura ei deosebita cat si prin dimensiunile si frumusetea ei. Aceasta cladire a fost construita intre anii 1836-1847 si este cunoscuta sub numele de Agheazmatar sau baptisteriu.
Muzeul de la Manastirea Neamt – in cadrul muzeului exista o colectie de obiecte bisericesti de o importanta deosebita atat pentru cultura si arta religioasa ortodoxa, cat si pentru cea nationala. Tezaurul manastirii cuprinde obiecte de cult din metal pretios, broderii, tesaturi si sculpturi in lemn care au fost confectionate in manastire sau au fast daruite de voievozi si alti binefacatori. Toate aceaste obiecte si documente ne-au adus noi informatii istorice care intregesc cunoasterea istoriei zbuciumate a poporului roman.
Schituri ce apartin de Manastirea Neamt
Schitul Braniste – apartine canonic si administrativ de Manastirea Neamt si reprezinta o gospodarie anexa a acesteia din cele mai vechi timpuri. Schitul s-a infiintat in anul 1582 cand domnul „Petru Schiopul”, imputerniceste pe calugarii Manastirii Neamt „sa apere si sa tina o braniste dintr-un pisc, care se va alege in ocina manastirii ”, iar in anul 1602 Ieremia Movila intareste o prisaca in “Braniste pe Bohotin”.
Schitul Carbuna – In anul 2001 Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a infiintat Schitul Carbuna cu hramul “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” pe locul unde s-au jertfit eroii neamului romanesc. Construit intr-o plantatie de stejari de langa cimitirul eroilor neamului cazuti in al Doilea Razboi Mondial, schitul apartine administrativ de Manastirea Neamt.
.
Schitul Vovidenia – intre anii 1849-1857, domnind Grigore Alexandru Ghica, Mitropolit D. D. Sofronie Miclescu cu metania din Manastirea Secu si staretul Chir Neonil, se ridica actuala biserica, cu zid de piatra, care pastreaza de la biserica din lemn a episcopului Ioanichie catapeteasma si amvonul.Schitul Vovidenia a mai fost denumit si “Altarul din Poiana Linistii”, aici fiind locul de intalnire si traire duhovniceasca a mai multor calugari.
Schitul Pocrov – Aflat intr-o poiana cu paduri seculare, la aproximativ 4 km sud-vest de Manastirea Neamt, sub poalele muntelui “Chiriacu”, schitul Pocrov a fost construit in anul 1714 de catre Pahomie si ucenicii sai: Sofronie, Mardarie, Lazar, Dosoftei si Ioanichie. Schitul Pocrov numit si „Poiana raiului” reprezinta un adevarat loc al linistii unde au vietuit multi parinti iscusiti ducand o viata duhovniceasca foarte aspra. Multi dintre acestia au reusit sa intemeize si sa conduca, la randul lor, alte schituri.
Schitul Icoana Veche – este asezat intr-o padure deasa in partea de miaza-noapte a Manastirii Neamt, pe malul raului Neamtisor. Intre anii 1821-1822, din cauza Eteriei, pe acest loc a fost ascunsa icoana Maicii Domnului care a fost primita in dar de la imparatii Paleologi in urma cu 600 de ani, impreuna cu alte obiecte si documente. Dupa anul 1822, aceste obiecte impreuna cu icoana au fost aduse din nou la manastire, iar pe locul unde au fost ascunse s-a fixat o cruce de lemn. Crucea era pictata pe ambele parti de catre monahul Agapie si avea o insemnare cu privire la cele intamplate.
Schitul Icoana Noua apartine administrativ de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din judetul Neamt) si este asezat in locul numit “Valea Icoanei” pe un teren folosit pentru pasunatul vitelor. Schitul isi are inceputurile in anul 1941. Initiativa pentru construirea acestui schit, la capatul poienii si la confluenta dintre raul Nemtisor si paraul de langa muntele Rusu, apartine Protos. Vasian Iosub care a fost numit in anul 1946 si egumen al schitului.
Scrie raspunsul tau!