Manastirea Sfanta Cruce – judetul Neamt
Manastirea Sfanta Cruce din comuna Brusturi, judetul Neamt mai este denumita si Manastirea Eroilor deoarece este ridicata in memoria miilor de ostasi cazuti in padurile din apropiere. Pentru a ajunge la manastire mergi cu masina pe drumul ce duce la Manastirea Neamt si dupa Vanatori faci dreapta spre Nemtisor. Manastirea este situata la aproximativ 10 km in inima codrilor, in locul unde in Al Doilea Razboi Mondial a avut loc o cumplita ambuscada in care au murit peste 14.000 de ostasi romani, rusi si germani intr-o singura noapte. Pentru a pastra vie jertfa ostasilor, in curtea Manastirii Sfanta Cruce s-a mai construit si un monument cu doua tunuri de o parte si de cealalta.
Piatra de temelie a acestui lacas de cult s-a pus in anul 1992 la initiativa parintelui Ilarion Argatu si a fiului sau, preotul Alexandru. Marele duhovnic Ilarion Argatu a fost absolvent al Facultatii de Teologie din Cernauti si a Scolii Militare din Bacau, motiv pentru care avea o afinitate pentru tot ce era legat de armata. Astfel, dorinta lui cea mai mare a fost aceea de a face mai mult pentru vesnica pomenire a eroilor militari care au transformat codrii din Brusturi intr-un imens cimitir.
Poze Manastirea Sfanta Cruce, judetul Neamt
Asezamantul monahal din padurea Brusturi a fost initial un schit aflat in subordinea Manastirii Bistrita. Pana la ridicarea bisericii si a primului corp de chili, in acest loc a existat doar un mormant cu o cruce de piatra in care au fost ingropate simbolic osemintele unui ostas necunoscut iar mai apoi s-a construit o troita de lemn inchinata memoriei eroilor care s-au jertfit aici.
Biserica asemanatoare celor maramuresene a fost construita din lemn de stejar, iar la exterior a fost acoperita cu sindrila, executata la circular si data cu ulei. Pe acoperis iti atrag atentia turlele albe ale clopotnitei. Pictura in fresca din interiorul bisericii este o pictura realista deosebit de frumoasa. Alaturi de biserica, in mijlocul naturii salbatice, s-a mai construit un nou corp de chilii si turnul-clopotnita de la intrarea in manastire.
In anul 2007 schitul care avea pe atunci 12 vietuitori a fost ridicat la rang de manastire de sine statatoare, fiind subordonat direct Mitropoliei Moldovei. Chiar daca este o manastire mai retrasa aceasta a intrat repede in circuitul turistic ecumenic. Astfel, mii de pelerini strabat astazi codrii din Brusturi pe drumul forestier marcat de troite cu Mintuitorul rastignit pe cruce pentru a se ruga la Manastirea Sfanta Cruce.
[…] Manastirea Sfanta Cruce din comuna Brusturi, judetul Neamt mai este denumita si Manastirea Eroilor deoarece este ridicata in memoria miilor de ostasi cazuti in padurile din apropiere. Mănăstirea este situata la aproximativ 10 km in inima codrilor, in locul unde in Al Doilea Razboi Mondial a avut loc o cumplita bătălie in care au murit peste 14.000 de ostasi români, ruși și germani. Pentru a pastra vie jertfa ostașilor, in curtea Manastirii Sfânta Cruce s-a construit un monument cu doua tunuri. […]
Bună ziua!
Pentru a afla informaţiile care vă interesează, vă recomandăm să vă adresaţi direct reprezentanţilor mănăstirii, utilizând următoarele date de contact: Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci – Sat Poiana, comuna Brusturi, cod 617111, jud. Neamţ; Ierom. Siluan Antoci: 0233 890943,0742 635874; [email protected]. Site: https://inaltareasfcrucibrusturi.mmb.ro/
Vă dorim să aveţi parte de un sejur agreabil în Ţinutul Neamţului!
Se poate ajunge pana la manastire cu masina? Multumesc
Am fost la Manastirea Sfanta Cruce si am fost impresionat de frumusetea locului.
Impresionant….Inca o dovada a adancimii istorice a tarii noastre…!4 000 de ostasi si-au dat viata acolo intr-o singura noapte….In perspectiva timpuluii, oare mai are insemnatate cine erau acesti ostasi? cum ajunsesera ei acolo? Au ramas mamele si sotiile lor indurerate….Multumiri celor care pastreaza memoria locului…
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)