Home » Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri
,

Maria Mihalachi – Mester Popular din Baltatesti, judetul Neamt

13 December 2010 1 Comentariu

mesterul-popular-maria-mihalachi-baltatesti-neamtIn comuna Baltatesti din judetul Neamt mestesugul tesutului este dus mai departe de catre mesterul popular Maria Mihalachi. Judetul Neamt se mandreste cu o bogatie de traditii in arta populara, dar si cu dorinta oamenilor de a le pastra. Unul din mestesugurile cele mai cunoscute in zona Neamtului este mestesugul tesutului.

Acest mestesug constituie o arta de veche traditie la Neamt care s-a raspindit si datorita obiceiului conform careia mireasa trebuia sa ofere drept zestre covoare tesute cu mana ei. Astfel, confectionarea obiectelor prin tehnica tesutului a aparut in conditiile casnice a gospodariilor taranesti si realizarea lor reprezinta simbolul harniciei si iscusintei mainilor feminine.

Localizarea pe Google Maps a atelierului si magazinului Mariei Mihalachi

Mesterul Maria Mihalachi lucreaza in atelierul ei tesaturi de uz casnic si decorativ folosite in casele traditionale moldovenesti. Interiorul acestor case redau bogatia, frumusetea si utilitatea acestor tesaturi. Compozitiile ornamentale folosite alaturi de reprezentarile stilizate  si denumirile sugestive ale motivelor  pun in evidenta valentele estetice deosebite ale obiectelor tesute.

Mesterul Popular Maria Mihalachi, Baltatesti, judetul Neamt

Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi
Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi
Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi Maria Mihalachi

Tehnica de lucru folosita de doamna Maria Mihalachi este o tehnica populara din zona, si anume: tesutul in razboi de tesut orizontal (stative) folosind lana naturala sau vopsita cu plante, in diverse culori. Tesaturile sunt realizate folosindu-se atat motivele traditionale specifice zonei neamtului cat si stilizari dupa motive abstracte. Vopsitul lanii se realizeaza dupa retete traditionale folosindu-se coloranti naturali obtinuti prin fierberea in apa a frunzelor, florilor, scoartei, a radacinilor anumitor plante, precum si din unele minerale.

Obiectele realizate de catre mesterul popular Maria Mihalachi sunt urmatoarele:

Laicerul moldovenesc – este lucrat din lana ca batatura si urzeala din bumbac, folosind motive geometrice. Acesta era asezat deasupra laitei si avea rol de protectie pentru casele din lemn.  Motivele cele mai des folosite pentru decorarea laicerului sunt  cele geometrice in trepte si succesiuni ale liniei vietii dublate cu simboluri solare.

Covorul tesut cu arborele vietii – este lucrat din lana ca batatura si urzeala din bumbac, in varianta kantaros cu influente elenistice, unde arborele vietii este simetric asezat intr-un vas reprezentand echilibrul intre bine si rau. Ramurile arborelui au simboluri solare (soarele apare ca simbol al divinitatii) sau simbolul crucii.

Traistutele – obiecte care fac parte din portul popular, tesute din lana ca batatura si urzeala din bumbac, decorate cu motive specifice traditiei din zona. In trecut, traistutele mai erau folosite pentru mers la camp, la scoala, la obor, la urat, etc.

Tapiseriile – obiecte cu rol decorativ folosite pe perete in casele traditionale moldovenesti, tesute din lana ca batatura si urzeala din bumbac, dupa care sunt supuse unui proces de finisare mai migalos realizat cu ajutorul crosetului si a impletitului.

Carpetele – obiecte cu rol decorativ folosite pe jos sau de o parte si de alta a patului in casele  moldovenesti, tesute din lana ca batatura si urzeala din bumbac in diferite culori si decorate cu motive specifice.

Covoare de dimensiuni mari care reflecta multitudinea conceptelor estetice ale moldovenilor cat si idealul lor despre frumos si armonie. Covorul este neted si cu ornamente multicolore, fiind executat din lana pura sau amestecata cu bumbac. Tehnica populara folosita la procesul de vopsire cu coloranti locali a contribuit la crearea unor imbinari armonioase de culori pastelate, aspect ce constituie trasatura distinctiva a covorului moldovenesc.  Aceste covoare desi sunt realizate cu motive traditionale, uimesc prin simplitate si culoare.

Obiectele traditionale confectionate de mesterul popular Maria Mihalachi se pot achizitiona direct de la magazinul acesteia deschis la intrarea in Manastirea Varatec, vis-à-vis de brutaria manastirii.

Tel mester popular: 0724365313, 0728028423, 0233244458
E-mail: [email protected]

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.