Pelerini la mânăstirile din Neamţ
Sărbătoarea ortodoxă a Paştelui atrage în fiecare an la mănăstirile din Ţinutul Neamţului din ce în ce mai mulţi pelerini care vin să se pregătească sufleteşte pentru noaptea Învierii Domnului. Acest post al Paştilor dinaintea Învierii Domnului este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, durează 40 de zile şi este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare.
Mânăstirile din judeţul Neamţ sunt vizitate în această perioadă în special de cei care doresc să-şi redobândeasca liniştea sufletească în oaza de linişte oferită de aceste aşezăminte monahale. Multe dintre mânăstiri oferă cazare, masă, loc de rugăciune şi meditaţie spirituală pentru pelerini iar cei care doresc pot să dormă în chiliile mânăstirilor şi pot să ia masa alături de măicuţe sau călugări.
Aşezate într-un cadrul natural deosebit, cu peisaje captivante şi multă linişte, mânăstirile din judeţul Neamţ întâmpină pelerinii cu o atmosferă de smerenie şi de rugăciune. Iată câteva informaţii despre cele mai cunoscute mânăstiri din Neamţ unde poţi ca şi pelerin să te reculegi şi în acelaşi timp să vezi o parte din frumuseţea judeţului Neamţ.
Mânăstirea Neamţ este cea mai veche şi însemnată mânăstire din Moldova, fiind denumită şi “Ierusalimul Ortodoxiei Române”. Aici se află Icoana Maicii Domnului Lidianca, cea mai veche bibliotecă mănăstirească cu 18.000 de volume şi o impresionantă colecţie muzeală.
Mânăstirea Secu este un aşezământ monahal reprezentativ pentru arhitectura moldovenească unde se află icoana Cipriota. Aici se află şi mormântul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum şi o impresionantă colecţie muzeală de obiecte bisericeşti.
Mânăstirea Sihăstria adăposteşte obiecte bisericeşti, vase liturgice şi o bibliotecă cu o mare valoare istotrică şi culturală. Tot aici se află şi mormântul Părintelui Cleopa şi a Părintelui Paisie Olaru. Schitul Sihla este situat în partea de nord iar în apropierea sa se află şi Peştera Sfintei Cuvioase Teodora.
Mânăstirea Agapia este o veritabilă bijuterie arhitecturală şi vizuală care a fost pictată de Nicolae Grigorescu. Tot aici găsim o impresionantă colecţie muzeală de artă medievală şi religioasă şi o bibliotecă ce cuprinde cărţi şi manuscrise vechi.
La mânăstirea Văratec se poate vizita colecţia de artă veche bisericească şi mormântul poetei Veronica Micle, situat în curtea bisericii din satul mânăstiresc. Mânăstirea Bistriţa are o mare valoare istorică şi arheologică numărându-se printre cele mai vechi mânăstiri din Moldova. Aici se găseşte Icoana Sfintei Ana făcătoare de minuni şi mormântul domnitorului Alexandru cel Bun.
Mânăstirea Petru Vodă este cunoscută pentru părintele Iustin Pârvu şi este un alt loc plin de linişte între mânăstirile din Neamţ. Mânăstirea Pângăraţi are o arhitectură unică prin includerea în aceeaşi clădire a două biserici suprapuse. Mânăstirea Durău a fost împodobită cu pictura în ceară, în tehnica encaustică, de către Nicolae Tonitza şi ucenicii săi, printre care şi Corneliu Baba.
Vizitarea acestor vechi mănăstiri din judeţul Neamt în această perioadă va oferi şansa pelerinului şi turistului să înţeleagă şi să simtă câte ceva din spiritualitatea bisericii ortodoxe din Moldova şi implicit din judeţul Neamţ.
Scrie raspunsul tau!