Muzeul de Etnografie din comuna Borca – Judeţul Neamţ
Muzeul de Etnografie din comuna Borca a fost înfiinţat in luna martie 2011 în cadrul Grupului Şcolar “Mihail Sadoveanu”. Iniţiatorii acestui muzeu sunt profesorii Daniel Calu, Dumitrina Iosub, Cristina Marcoci şi Dumitru Bălăcianu care au reuşit să formeze o colecţie de obiecte despre tradiţiile, obiceiurile şi istoria muntenilor din aceste locuri.
Deşi la început obiectele au fost expuse într-un colt, apoi pe holul şcolii, cu timpul numărul lor a crescut şi astfel s-a reuşit înfiinţarea acestui muzeu. În prezent, colecţia permanenta a muzeului este expusă într-o încăpere din interiorul liceului, un loc unde trecutul se îmbină cu prezentul şi viitorul iar turistul care vine aici poate să admire comorile din trecut ale acestei comunităţi.
Totodată, pentru elevii şi tinerii din comuna Borca acest muzeu reprezintă locul în care se regăsesc traditile si obiceiurile bunicilor, rădăcinile strămoşilor noştri pe care nu trebuie să le uităm.
Obiectele expuse cuprind elemente definitorii ale etnografiei zonei şi anume: ţesături, componente ale portului popular şi mobilier ţărănesc. Ca şi exponate se pot enumera: straiele populare pe care le purtau oamenii locului folosite şi ca veşminte de nuntă, obiecte de uz casnic cioplite în lemn, vase din ceramică, lada de zestre, covor ţesut manual, război de ţesut, etc.
Muzeul de Etnografie din comuna Borca judeţul Neamţ este locul unde timpul s-a oprit în loc, unde adevăratele valori ale neamului românesc ne aşteaptă să le preţuim.
Scrie raspunsul tau!