Cabana Izvorul Muntelui
Cabana Izvorului Muntelui de la poalele Ceahlăului, a fost construită pe locul numit “La Chilii” unde prin anul 1920 se aflau chiliile unor sihaştrii. Pe atunci, drumul pe pârâul Izvorul Muntelui era plin de bolovani şi greu accesibil din cauza pădurii dese, iar poteca de pe malul drept era singura cale de acces spre acest loc. Apoi, pe locul chiliilor şi-au construit câteva bordeie şi beciuri un grup de armeni care au exploatat o vreme pădurile de sub Ocolaşul Mic.
După anul 1933 s-a construit în locul bordeielor un canton silvic din lemn cu două încăperi care a fost denumit de localnici “Adăpostul Anania” sau “La Canton”, fiind şi locul unde se mai adăposteau turiştii care urcau Ceahlăul pe Valea Izvorul Muntelui. Preotul Constantin Matasă este cel care a intervenit pentru extinderea cantonului silvic cu încă două camere, astfel că în anul 1938 a fost inaugurată o nouă clădire în care puteau fi găzduiţi mai mulţi turişti.
În dreapta şi în stânga acestor două camere ale Cabanei Anania s-a extins actuala cabană Izvorul Muntelui. Ulterior, au început să urce din ce în ce mai mulţi turişti pe Ceahlău motiv pentru care Pr. C. Matasă a realizat un nou proiect pentru construirea unei cabane mai mari, fapt ce se realizează în anul 1940. Perioada războiului a afectat lucrurile din camerele de oaspeţi şi a dus la scăderea drastică a numărului de turişti.
Cabana Izvorul Muntelui ia fiinţă în anul 1950 când o nouă clădire a fost construită în continuarea vechii cabane. S-au creat astfel dormitoare cu 65 de locuri de cazare pentru turişti, o bucătărie, o sală de mese şi s-a angajat un cabanier şi personal necesar pentru funcţionarea acesteia. Accesul spre Cabana Izvorul Muntelui a fost mai uşor datorită constuirii după anul 1957 a unei şosele forestiere, care după mai mulţi ani a fost şi asfaltată.
Odată cu existenţa şoselei cabana a putut fi aprovizionată mai uşor, iar turiştii au început să vină în număr din ce în ce mai mare. Din acest motiv a fost necesară supraetajarea clădirii cabanei şi s-a ajuns astfel la 80 de locuri de cazare pentru turişti.
Anul 1970 este anul în care şoseaua s-a terminat de asfaltat, iar reţeaua electrică a ajuns până la cabană. Astfel, s-a creat cea de a doua poartă de intrare în masivul Ceahlău la baza căruia se află cabana Izvorul Muntelui, unde turiştii se pot caza pentru a admira frumuseţea unică a muntelui. Acesta este şi punctul de plecare pentru 3 trasee montane pe Ceahlău: Lutu Roşu, Poiana Maicilor şi Jgheabul cu Hotaru.
Scrie raspunsul tau!