Catedrala “Sfânta Teodora de la Sihla” din judeţul Neamţ
Situată în curtea Mănăstirii Sihăstria, catedrala “Sfânta Teodora de la Sihla” este un lăcaş de cult închinat Sfintei Teodora de la Sihla care a fost canonizată în anul 1992. Construită din dorinţa de a aduce aici sfintele sale moaşte, care acum se află la Kiev, această catedrală impresionează prin măreţia şi frumuseţea ei.
Începută în anul 1995 şi finalizată în 2004 această construcţie a fost posibilă datorită ajutorului oferit de credincioşii care veneau în număr din ce în ce mai mare la Mănăstirea Sihăstria. Catedrala este împodobită cu o frumoasă pictură în frescă realizată de pictorii care fac parte din obştea mănăstirii sub îndrumarea Arhimandritului Vartolomeu Florea, un iscusit pictor bisericesc.
Din punct de vedere architectural, biserica a fost construită în plan triconic, cu o turlă centrală pe naos şi două turnuri laterale în partea dinspre apus. Interiorul bisericii este împărţit în nartex, pridvor, pronaos, naos şi altar. Dimensiunile construcţiei sunt impresionante cu o lungime în exterior de 42 m, lăţime la abside de 22 m şi o înălţime pe axul turlei de 36 m.
Catedrala Sf Teodora de la Sihla, judetul Neamt
Intrarea în catedrală se face prin partea de vest, iar deasupra ei se află şapte firide împodobite cu icoane realizate în mozaic. Nartexul este prevăzut cu trei calote pe tavan şi sprijinit pe zece coloane mari cu capiteluri, îmbrăcate în marmură, dintre care două sunt angajate în zid. O uşă masivă metalică încastrată cu ornamente de bronz permite accesul în pridvorul bisericii care este încadrat de două turnuri.
Pronaosul are trei nave, una centrală prevăzută cu trei calote sferice înconjurate de o suprafaţă orizontală şi susţinută de câte patru pandativi sprijiniţi pe coloane şi două nave laterale mai înguste. Pe aceste nave mai mici în partea de sus se formează trei arcade, iar sub fiecare arcadă se află câte o fereastră. Naosul este sprijinit pe patru coloane, iar turla mare are o formă cilindrică.
Altarul bisericii noi de la Sihăstria este separat de naos printr-o catapeteasmă monumentală din stejar sculptat. Aceasta a fost executată de sculptorul Costică Moroiu din Bucureşti. La demisolul catedralei “Sfânta Teodora de la Sihla” se află Paraclisul Sfântului Mucenic Victorian şi Toţi sfinţii Români, un loc caracterizat prin simpliate şi intimitate, un spaţiu de rugăciune şi de spovedanie.
Catedrala “Sfânta Teodora de la Sihla” face parte din complexul bisericesc al Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ.
Scrie raspunsul tau!