Meşteri populari din Judeţul Neamţ
In Ţinutul Neamtului, tradiţiile şi obiceiurile sunt un ecou al formei primordiale a vieţii. Aici regăseşti vatra culturii populare românesti, în care mărturiile lăsate de călători au avut şi au o valoare inestimabilă. Păstrarea, în esenţă, a spiritului artei populare izvorât din rânduiala specifică satului arhaic şi din permanenta raportare a ţăranului la natură, la pământ şi la cer sunt motivele pentru care meşterii populari realizează şi astăzi obiecte tradiţionale specifice zonei.
Printre cele mai populare suveniruri ce pot fi achiziţionate de turiştii care vin să cunoască Judeţul Neamţ, se numără ţesăturile din in şi bumbac, costumele naţionale, obiectele de uz casnic din ceramică, obiectele sculptate în lemn folosite în gospodăria ţăranului român, măştile rituale cu origini ancestrale, obiectele de podoabă lucrate manual sau icoanele pe lemn ori sticlă.
Meşterii populari din Judeţul Neamţ prin munca şi dragostea lor faţă de tradiţii, ţin vii aceste meşteşugurii şi ne încântă întotdeauna prin măiestria obiectelor realizate. Din anul 2010 a luat fiinţă în Neamţ “Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului” ca urmare a interesului manifestat de meşterii şi creatorii populari din Neamţ pentru păstrarea şi valorificarea meşteşugurilor populare şi a celor artistice.
Printre aceştia se numără:
Vasiliu Maria – loc. Târgu Neamţ, jud. Neamţ – tel. 0745.502.525
Aceasta realizează obiecte de podoabă croşetate manual din bumbac folosite la portul popular.
Lungu Constantin – loc. Târgu Neamţ, jud. Neamţ – tel. 0742.999.506
Acesta realizează toiege şi baltage din lemn de corn ornate cu foiţă de cositor sau încrustate, măşti din blană şi bâte şi beţe folosite la stână.
Lungu Ionela – loc. Târgu Neamţ, jud. Neamţ – tel. 0726 .985. 695
Aceasta realizează personaje haioase din lumea lui Creanga pe care le modelază din lut, apoi le usucă, pictează şi împodobeşte cu păr şi mustăţi din fire naturale sau căciulite făcute din pielicele tăbăcite de miel.
Grigoriu Ştefan – loc. Târgu Neamţ, jud. Neamţ – tel. 0742.925.725
Acesta realizează tâmplărie rustică, obiecte de uz casnic şi anume: linguri, blidare şi mobilier pentru casă.
Dudanu Vasile – loc. Grumăzeşti, jud. Neamţ – tel. 0740.999.505
Acesta împreună cu soţia se ocupă de tăbăcitul pieilor din care confecţioneză căciuli, gulere şi pieptare tradiţionale.
Neamţu Vasile – sat Neamţişor, com. Vânători, jud. Neamţ – tel. 0741.419.207
Acesta împreună cu soţia se ocupă de prelucrarea lemnului prin metode tradiţionale de cioplit şi şlefuit realizând mobilier rustic pentru grădină.
Maria şi Iulian Mihalachi – loc. Bălţăteşti, jud. Neamţ – tel. 0724.365.313
Cei doi soţi realizează la războaiele de ţesut ţesături de uz casnic şi decorativ folosite în casele tradiţionale moldoveneşti folosind lână şi fire din bumbac prelucrate după metode tradiţionale.
Rodica Ciocârtău – loc. Pipirig, jud. Neamţ – tel. 0740.671.831
Aceasta reuşeşte cu multă migală şi dibăcie să ţină vie tradiţia acestor meşteşuguri şi să transmită mai departe valorile satului popular românesc, realizând obiecte de artă populară inspirate din tradiţiile zonei.
Ion Albu – loc. Timişeşti, jud. Neamţ – tel. 0722.689.084
Acesta realizează măşti antropomorfe şi măşti zoomorfe confecţionate manual din postav, lână, blană şi fuior de cânepă.
Scrie raspunsul tau!