Atracţii Turistice în Rezervaţia Cheile Şugăului – Munticelu
Peştera Tunel din Rezervaţia Cheile Sugăului – Munticelu
Peştera Tunel se află în cadrul rezervaţiei Cheile Sugăului – Munticelu şi străbate impunătoarea creasta Piatra Glodului. Denumită de localnici şi Peştera Şura Glodului aceasta se prezintă sub forma unui tunel săpat în masivul de piatra de forţele naturii. Bolovani uriaşi de piatră s-au desprins în urma unui cataclism şi au format aceasta impresionantă trecătoare prin stâncă.
In peştera Tunel se găsesc bolovanii desprinşi din stâncă şi fiind destul de încăpătoare poate fi folosită şi ca loc de popas. Datorită faptului că nu este foarte lungă, lumina pătrunde uşor prin cele două capete, astfel încât nu este nevoie de alte surse de lumină pentru a o traversa.
Pestera Munticelu
Pestera Munticelu este situată la intrarea din Cheile Bicazului, în baza calcaroasă Surduc Munticelu, pe versantul stâng al râului Bicaz. Peştera Munticelu este considerată din punct de vedere ştiinţific dar şi peisagistic cea mai importantă din Moldova. Drumul spre peşteră începe în dreptul carierei Surduc, la 250 m de la intrarea în Cheile Şugăului.
Ascunsă la baza unui perete de calcar intrarea în peşteră este scundă de aproximativ 1,5 metri, apoi urmează un culoar descendent de 10 metri, care te conduce într-o sală mare, lungă de 30 de metri şi înaltă de 4-5 metri. Cu o lungime de 120 m, peştera Munticelu impresionează prin sala mare şi prin formaţiunile stalagmitice. Este nevoie de sursă de lumină artificială pentru a intra în peşteră.
Cabana Ecolog este situată în rezervaţia Cheile Şugăului. Prezenţa turiştilor care ajung la ea este este anunţată de lătratul neobosit al câinelui care o păzeşte. De la cabană se poate admira pădurea de pe Munticelu, vâlceaua plină de grohotiş şi înconjurată de creste şi tancuri cu forme ciudate, şoseaua care se strecoară prin stâncile din Cheile Bicazului, cariera de calcar a combinatului de ciment de la Taşca şi poteca ce duce până la poarta de lemn de la intrarea în rezervaţie.
Traseu Bicaz Chei – sat Bârnadu – Vf Criminiş – Vf Munticelu – Rezervaţia Cheile Şugăului
Acest traseu este circular şi străbate unul din cele mai frumoase şi mai puţin cunoscute locuri din judeţul Neamţ. Peisajele montane şi casele tradiţionale de munte alături de fânăriile aşezate pe paşunile din pădurile de brazi, formează o privelişte deosebită, cum rar mai găseşti în prezent. Aici, totul s-a conservat cu mare grijă. Natura a fost protejată de aceşti oameni minunaţi de la munte care au dus tradiţiile mai departe şi au păstrat pitorescul acestei zone.
Traseu în Rezervaţia Cheile Şugăului: Vf Munticelu – Piatra Şugăului – Vf Criminişul
Acest traseu din Cheile Sugaului este unul spectaculos şi trece prin locuri extrem de frumoase ajungând pe frumoasa culme Munticelu-Criminişul. Cu toate că traseul nu este marcat, el este usor de parcurs datorită potecilor bătătorite de-a lungul timpului de către ciobani.
Spre finalul traseului turistul va avea parte de o panoramă deosebită spre bătrânul Ceahlău, Vf. Criminiş, Danciu, Higheş şi chiar către Vârful Măgura din Munţii Bistriţei. De acolo, drumul continuă până pe Vârful Criminişul, la 1373 m unde privirea ţi se îndreaptă spre frumuseţea unică a stâncilor înconjurătoare. Vârful Criminişul este ţinta finală a acestui traseu din Cheile Sugăului.
Scrie raspunsul tau!