Pelerinaj pe Muntele Ceahlău
Sâmbătă, 6 august 2011, pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi pe Muntele Ceahlău pentru a lua parte la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” şi „Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Potrivit tradiţiei, Sfânta Liturghie de la mănăstire va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic va începe din ajunul praznicului Schimbării la Faţă cu slujba Privegherii şi va continua pe 6 august cu Ceasurile şi Sfânta Liturghie.
De-a lungul timpului în jurul şi pe Muntele Ceahlău au existat multe schituri, mănăstiri şi peşteri de pustnici, călugări şi călugăriţe care au vieţuit şi s-au rugat în condiţii grele. Multe din aceste lăcaşuri au trecut prin perioade grele şi au dispărut din cauza incendiilor, a avalanşelor de zăpadă sau de stâncile căzute peste ele.
Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată în memoria acestor sihaştri care s-au nevoit în aceste părţi de sute de ani. Biserica s-a ridicat prin contribuţia credincioşilor din comuna Ceahlău şi din localităţile învecinate şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a vieţuitorilor din această mănăstire. În anul 1993 a avut loc sfinţirea acestui lăcaş de cult.
Pe urmele sihaştrilor de altădată, în ziua de 6 august, credincioşi de toate vârstele îşi îndreaptă paşii spre aşezarea monahală de pe Muntele Ceahlău, parcurgând pe jos un drum de câţiva kilometri. Aceştia vin aici dorind astfel să rememoreze momentul pe care l-au trăit cei trei sfinţi apostoli la Schimbarea la Faţă a Domnului. Credincioşii din toată ţara pot veni pe Muntele Ceahlău de sărbătoarea „Schimbarea la Faţă” pentru a lua parte la pelerinajul dedicat sfinţilor.
Scrie raspunsul tau!