Istorie şi tradiţii în zona Ceahlău
În zona Ceahlău turiştii au ocazia să cunoască mai multe pagini din istoria zbuciumată a acestor locuri, dar şi frumuseţea veşnică a bătrânului munte Ceahlău. Pe teritoriul comunei Ceahlău se găsesc numeroase monumente istorice şi de artă, lăcaşe de cultură şi case memoriale cu valoare de patrimoniu pe care turiştii le pot vizita.
Principala atracţie turistică a zonei o reprezintă însă drumeţiile montane pe trasee marcate, accesibile mersului pe jos în perioada de vară şi iarnă. Astfel, din comuna Ceahlău se poate ajunge pe potecile turistice în masivul Ceahlău şi tot aici se pot vizita mănăstirea Durău, ruinele Palatului Cnejilor, precum şi muzeul etnografic.
Mănăstirea Durău este un veritabil monument de artă ctitorit în anul 1835 care se distinge prin frumuseţea picturii interioare datorată lui Nicolae Tonitza. Pictura a fost executată în ceară şi este unică în ţară, prezentând elemente de peisaj inspirate din mediul ambiant local.
Zona Bicaz – Ceahlau, judetul Neamt
Palatul Cnejilor, un veritabil ansamblu architectural şi locul de desfăşurare a multor evenimente istorice, întâmpină turiştii sub forma unor ruine înconjurate de aura de mister şi legendă ce dăinuie şi astăzi. Perioada de strălucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat între anii 1840-1852 cand a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue şi Alexandre Dumas, fiind astfel cea mai trainică dintre Curţile bisericeşti ale Moldovei secolului al XVII-lea intrată în Literatura universală prin romanul ,,Strigoiul Carpatilor” (Al. Dumas tatăl). In anul 1852, Cantacuzinii cheltuind peste măsură pentru a menţine un fast nobiliar ramân datori şi astfel Palatul Cnejilor a fost scos la licitaţie şi cumpărat de Smaranda Sturza, moment în care se scrie ultima pagină în istoria acestuia.
Muzeul etnografic din satul Ceahlău este amenajat într-o clădire situată în apropierea Palatului Cnejilor şi expoziţia permanentă păstrează dovezi ale tradiţiilor şi obiceiurilor localnicilor. Comuna Ceahlău este o zonă de interes etnografic şi folcloric iar numeroase elemente ale creaţiei populare tradiţionale sunt prezentate în acest muzeu.
Bună ziua! În prezent, Muzeul Etnografic din Comuna Ceahlău nu este deschis publicului. Puteţi face o oprire, în schimb, la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Ceahlău din Izvorul Muntelui (mai multe dtalii găsiţi aici). Vă recomandăm să mergeţi şi la Durău Park, un parc de aventură deosebit de atractiv atât vara, cât şi iarna, situat chiar la baza Masivului Ceahlău.
Buna ziua!care este programul de vizita la muzeu?
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole