Tradiţie şi continuitate la Muzeul Neculai Popa din Târpeşti
Meşterul popular Neculai Popa a reuşit de-a lungul vieţii să ne transmită dragostea sa faţă de valorile tradiţionale ale culturii şi spiritualităţii neamului nostru. A fost un artist desăvârşit şi un colecţionar pasionat de artă populară autentică şi de obiecte folclorice, pe care le putem admira în muzeul înfiinţat în anii şaptezeci în gospodăria sa din Târpeşti. Aici, Neculai Popa readuce în lumină Târpeştii de altădată prin tradiţiile ocazionate de şezători şi clăci, baluri şi jocuri populare din zile de rând şi sărbători, plecarea recruţilor în armată, logodnă, nuntă sau înmormântare.
Mireasma timpurilor trecute învăluie turiştii încă de la intrarea în Târpeşti, zonă prin care odinoară a trecut şi voievodul Ştefan cel Mare în drumul său spre Războieni , locul unde s-a scris o pagină tristă din istoria Moldovei. Există şi acum locul numit “Gustări” în care domnitorul a poposit şi a mâncat împreună cu oastea sa.
Purtându-i pe uliţele satului într-o lume uitată parcă de tehnologie turiştii rămând fascinaţi de magia folclorului care dăinuie în aceste locuri. Aerul proaspăt plutind peste culorile calde ale peisajului, casele tradiţionale care vorbesc despre oameni şi viaţă şi întreaga natură care parcă protejează unicitatea locului transformă turiştii veniţi aici în veritabili căutători de comori spirituale. În această atmosferă se află şi Casa Muzeu “Neculai Popa”, un loc unde se regăseşte trecutul unei familii şi a întregii comunităţi.
Muzeul Neculai Popa, judetul Neamt
Turiştii pot vizita aici Casa cu măşti construită la începutul secolului al XX-lea care găzduieşte majoritatea creaţiilor lui Neculai şi ale Elenei Popa, de la măşti şi costume pentru spectacolele de Crăciun si Anul Nou, sculpturi naive, din lemn şi piatră, realizate în decursul anilor, până la colecţia de veste brodate cu motive decorative tradiţionale, din zona Neamţ. Alături de ea se poate vizita şi Casa colecţiilor construită în anul 1974 ce adăposteşte majoritatea colecţiilor de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase şi pictură naivă ale Muzeului Popa.
Neculai Popa împreună cu soţia sa Elena Popa de-a lungul vieţii au strâns, au cumpărat şi au căutat istorie, pentru a o expune şi a o preda mai departe românilor. Ne-au lăsat moştenire istoria de la Târpeşti, o istorie vie şi adevărată pe care turiştii o pot cunoaşte vizitând aceste locuri.
Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.
Scrie raspunsul tau!