Vasile Găman meşter popular din Vânători Neamţ
Meşterul Vasile Găman s-a născut în anul 1936, în satul Lunca, comuna Vînători-Neamt, unde domiciliază si în prezent. A absolvit scola de Artă si Meserii din Tîrgu Neamt, în 1954, iar mestesugurile practicate sunt: sculptură în lemn, tâmplărie si dulgherie. Dedicându-se în totalitate lucrului în lemn şi colecţionării de obiecte şi unelte care amintesc de viaţa satului românesc, meşterul a reuşit prin munca sa de o viaţă să expună lucrările sale şi colecţia într-o casă-muzeu.
În cei 40 de ani de muncă, Vasile Găman s-a dedicat în totalitate sculpturii, iar talentul şi munca i-au fost recunoscute de-a lungul timpului şi l-au impus ca membru de marcă al Academiei Artelor Tradiţionale din România şi al Centrului de Cultură „Carmen Saecularae” Neamţ.
Opera sa poate fi admirată în peste 40 de biserici din ţară unde acesta a sculptat strane şi catapetesme. Pasionat de istorie meşterul a “brodat” în lemn pe porţile de la intrarea în casa muzeu nenumărate chipuri de voievozi români, cum ar fi: Burebista, Decebal, Traian, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul.
Muzeul Vasile Găman, judetul Neamt
Un alt aspect important din viaţa meşterului îl reprezintă pasiunea sa pentru arta populară care l-a îndemnat de-a lungul timpului să colecţioneze obiecte rare reprezentative pentru istoria şi viaţa tăranului român.
Astfel, colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate, obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măşti, medalii, monede, etc. Multimea si diversitatea exponatelor ilustrează pasiunea pentru traditiile oamenilor de pe aceste meleagurile binecuvântate.
Obiectele lucrate de către meşterul Vasile Găman sunt piese bisericesti ca strane, catapetesme, cruci, troite şi piese de mobilier casnice ca blidare, scaune, fotolii, porti, usi şi ferestre. Calitatea produselor realizate de meşter este de mare valoare artistică, prin bogătia simbolurilor religioase si laice folosite și prin măiestria executiei.
Locaţie atelier: obiectele sunt lucrate în atelierul de la domiciliul meşterului situat în sat Lunca, com. Vânători, jud. Neamţ.
[…] la Monumentul Vânătorilor de munte, cocoţat pe un deal din oraşul Târgu Neamţ, un popas la casa muzeu Vasile Gaman pentru a-i vedea faimoasele porţi sculptate cu imagini din istoria românilor şi apoi ne-am […]
Scrie raspunsul tau!