Atracţii turistice din zona Pângăraţi
Comuna Pângărati este situată în partea central-vestică a județului fiind străbătută de muntii Stânisșoarei si muntii Tarcăului şi de o bogată rețea hidrografică reprezentată de râul Bistrita cu afluenti: pâraiele Stejaru, Pângarati, Pângăracior si Oanţu. Istoricul comunei se pierde în negura veacurior si este strâns legat de Mănăstirea Pîngarati, ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Astfel, turiştii care străbat comuna Pângăraţi pot vizita aici câteva din obiectivele turistice care au adus faima acestei zone.
Mănăstirea Pângăraţi este amplasată pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, în apropiere hidrocentralei Dimitrie Leonida de la Stejaru şi de Bisericani, la răsărit de Muntele Botosanu şi pe malul stang al pârâului Pângăraţi.
Biserica veche de la Mănăstirea Pângăraţi este o construcţie masivă din piatră, care la exterior pare mare şi înaltă, dar în interior este mică şi mai puţin spaţioasă. De fapt, clădirea adăposteşte două biserici suprapuse – cea de la subsol care are intrarea prin parte de sud şi a fost închinată iniţial Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi – cea de sus care are intrarea prin partea de nord, inchinata Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Biserica veche de la Pângăraţi are o arhitectură unică între mănăstirile din Moldova şi România. Ferestrele sunt din lemn, mici şi duble, cu grilaj metalic la exterior. Pridvorul este luminat de o fereastră dreptunghiulară la vest şi alta la nord. Faţadele exterioare ale bisericii sunt tencuite şi văruite în alb-închis.
Lacul Pângăraţi – din punct de vedere geografic, lacul Pângăraţi este situat pe sectorul de vale transversală al Bistriţei la altitudinea de 370,6 m având la nord Munţii Stânişoarei şi la sud Munţii Gotmanu.
Prin condiţiile favorabile pentru hrană şi adăpost pe care le oferă, Lacul Pângăraţi reprezintă o zonă importantă pentru păsările care se deplasează pe culoarul de migraţie est carpatic. Totodată, lacul este o verigă importantă în păstrarea biodiversităţii şi a habitatelor naturale pentru toată zona estică în continentul european. În ultimii ani acest lac a fost preferat de către numeroase specii de raţe, lişiţe şi populaţii de pescăruş argintiu.
Speciile floristice şi fauniste existente în această zonă protejată sunt diverse şi conferă lacului Pângăraţi o frumuseţe unică.
Rezervaţia de Tisă – pe raza comunei Pângăraţi, pe malul stâng al pârâului cu acelaşi nume se întinde pe o suprafaţă de 1,5 ha “Rezervaţia de Tisă”, una din cele trei rezervaţii de acest fel din ţară. Rezervaţia cuprinde exemplare de tisă Taxus baccata, cu vârste de peste 80 de ani care se amestecă cu exemplare de pin, molid, ienupăr, fag şi carpen. Până nu demult rezervaţia forestieră nu era cunoscută şi nici semnalizată, fiind tratată ca un pâlc oarecare de copaci, iar arborii valoroşi de tisă erau în pericol să dispară.
La iniţiativa Asociaţiei neguvernamentale “Ecomoldavia” s-a implementat proiectul “Printre TISA – pe potecă! şi eu P.O.T.! P.O.T. să protejez şi ocrotesc tisa”, proiect care are drept scop promovarea ariei “Rezervaţia forestieră Pângăraţi” si delimitarea ei. Astfel, turiştii vor putea să viziteze Rezervaţia de Tisă” de la Pângăraţi, să se plimbe pe poteca tematică şi să admire aceste exemplare unice de tisă.
Scrie raspunsul tau!