Vizitează Muzeele din Piatra Neamţ
Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt – a fost infiintat in anul 1934 de catre preotul Constantin Matasa. Expozitia permanenta din cadrul acestui muzeu de istorie formata din bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national, prezinta evolutia comunitatilor umane de pe aceste meleaguri incepand cu paleoliticul superior si pana in epoca contemporana.
Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra Neamt – a fost inaugurat in vara anului 2005 si este primul muzeu Cucuteni din Romania. Acest muzeu functioneaza intr-o cladire proprie situata vis-a-vis de Complexul Arhitectural Curtea Domneasca din Piatra Neamt si are expuse in jur de 300 de piese din Cadrul Culturilor Precucuteni si Cucuteni, incluse in categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural national.
Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ a fost înfiinţat în anul 1960 şi expoziţia permanentă este concepută sub forma unei prezentări monografice complexe a judeţului Neamţ din punct de vedere geologic, paleontologic, floristic, faunistic şi ecologic. In prezent, muzeul dispune de de aproximativ 40.000 de piese din colecţiile de faună şi de un fond de peste 10.000 coli de ierbar din colecţiile de flora. Acesta mai cuprinde şi o colecţie de peşti fosili unici în lume dar şi exponate rare din geologia, fauna şi flora munţilor Neamţului.
Tot în cadrul muzeului sunt expuse şi exemplare de bivalve, gasteropode, arachnidae şi reptile din formaţiunile Oligocene de la Piatra Neamţ.
Viziteaza muzeele din Piatra Neamt, judetul Neamt
Muzeul de Arta din Piatra Neamt – prezinta o viziune panoramica asupra evolutiei artelor vizuale (pictura, grafica, sculptura, tapiserie) create de artistii romani la sfarsitul secolului al XIX-lea si in secolul al XX-lea. In operele sculptorilor Ion Irimescu si Ion Jalea si ale pictorilor: Gh. Petrascu, Fr. Sirato, St. Popescu, N. Tonitza, I. Tuculescu, Corneliu Baba se poate urmari perioada interbelica in arta romaneasca, marcata de incidenta curentelor europene dezvoltate in secolul al XX-lea.
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt: Prima colectie etnografica a muzeului dateaza din anul 1960, cuprinde aproximativ 1000 de piese si a fost constituita ca urmare a cercetarilor intreprinse de Academia Romana. In prezent, colectia de baza a muzeului ofera aspecte ale locuintei taranesti traditionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc stravechi specific zonei dar si principalele mestesuguri (tesutul, prelucrarea lemnului, cojocaritul) din regiunea subcarpatica a Moldovei.
Muzeul Memorial “Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ a fost inaugurat în anul 1969 în casa în care a locuit scriitorul Calistrat Hogaş. Casa a fost construită în anul 1885 şi are un stil architectural deosebit fiind înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional. Expoziţia permanentă cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originală şi obiecte personale ale scriitorului.
Scrie raspunsul tau!