Colecţii de valoare în muzeele de etnografie din Neamţ
În Ţinutul Neamţului un rol important în conservarea obiectelor tradiţionale îl au muzeele etnografice care prin expoziţiile permanente ne oferă o bogată colecţie de artă populară tradiţională. Vizitati colecţiile muzeelor etnografice din Neamţ, şi anume: Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bicaz, Colecţia de etnografie şi artă populară de la Bicazu Ardelean, Colecţia muzeală a comunei Vânători – Neamţ, Muzeul Neculai Popa de la Târpeşti şi Muzeul “Vasile Gaman” de la Vânători-Neamţ, unde veţi avea ocazia să cunoaşteţi moştenirea culturală a acestei zone.
Arta populară din Neamţ a fost bine păstrată şi expusă în următoarele colecţii.
Colecţiile de unelte şi instalaţii populare sunt formate din piese care reprezintă dovezi ale tehnologiilor folosite de locuitorii de pe plaiurile nemţene, cum ar fi: plugul de lemn şi cel de fier, grapa şi leasa de bătut porumb, bâte ciobăneşti, tălăngi şi clopote, topoare şi bărdiţe, curse şi capcane de vânătoare, căruţa, sania, stativele de ţesut, unelte de prelucrat firele textile şi instalaţiile de industrie populară.
Colecţiile de obiecte casnice şi gospodăreşti care cuprind piese de arhitectură populară, piese de mobilier tradiţional şi piese cioplite în lemn sau lucrate din doage, toate regăsindu-se în atmosfera caselor tradiţionale din această zonă.
Colecţiile de port popular deosebit de frumoase şi representative pentru zonele Neamţ şi Roman păstrează costumele de sărbătoare dar şi piesele cu care se imbracău ţăranii la lucru şi anume: gluga şi cămaşa bătrânească, opincile şi cureaua cu ţinte, cămăşi bărbăteşti cu fustă creaţă, brâie, sumane, piese cojocăreşti, curele şi chimire. Renumite pentru broderia şi specificul decorative costumele populare erau piese representative pentru prestigiul social al purtătorului.
Colecţiile de textile de casă în care sunt prezentate obiecte care împodobeau interiorul locuinţelor tradiţionale formând o adevărată galerie de artă populară. Printre aceste piese se regăsesc: perdele, ştergare brodate, covoare şi cergi, feţe de masă, lăicere şi scoarţe vechi.
Aceste unelte şi obiecte ne amintesc de modul de lucru practicat de oamenii locului la care s-a renunţat treptat, toate acestea devenind piese de muzeu care aşteaptă să fie admirate de vizitatori.
Scrie raspunsul tau!