Pelerinaj pe Muntele Ceahlău
Luni, 6 august 2012, a avut loc hramul Mănăstirii “Schimbarea la Faţă” şi “Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt” de pe Muntele Ceahlău. Ca în fiecare an, aşa cum este tradiţia, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Numeroşi pelerini din ţară şi străinătate au fost aşteptaţi luni să urce pe muntele Ceahlău pentru a se întâlni în Duhul Sfînt şi în comuniune liturgică cu ierarhii bisericii lor.
Programul liturgic a început din ajunul praznicului Schimbării la Faţă cu slujba Privegherii şi a continut pe 6 august cu Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Credincioşii de toate vârstele îşi îndreaptă an de an paşii spre aşezarea monahală de pe Muntele Ceahlău cu ocazia acestei sărbători. Indiferent de starea vremii, pelerinii parcurg pe jos câţiva kilometri, pe urmele sihaştrilor de altădată.
De-a lungul timpului sute de credincioşi s-au rugat pe Muntele Ceahlău, considerat muntele sacru al românilor, iar puţina noastră jertfă de a urca pe munte în această zi reprezintă încărcarea trupului şi sufletului cu tot ceea ce presupune taina acestui miracol natural.
Ridicată în memoria sihaştrilor, călugări şi călugăriţe, care s-au nevoit pe aceste meleaguri Mănăstirea “Schimbarea la Faţă” de pe Muntele Ceahlău a fost construită prin contribuţia credincioşilor care şi-au dorit un lăcăş de rugăciune pe aceste locuri sfinte.
Scrie raspunsul tau!