Ţesutul – meşteşug păstrat şi promovat în Neamţ
Ţesutul este unul dintre cele mai vechi meşteşuguri româneşti care se mai păstrează şi astăzi în Ţinutul Neamţului. Femeile din această zonă dădeau în trecut o foarte mare atenţie realizării tuturor pieselor care îmbrăcau casa. Aceste obiecte ţesute de ele duceau mai departe faima şi prestigiul familiei, ele reprezentau starea socială şi dovada hărniciei şi măiestriei gospodinei. Astfel că, în interiorul locuinţei tradiţionale se etalau pe perete păretarele ori scoarţa din lână, pe pat cerga, pe lada de zestre pernele, iar pe culme şi clidul de ţesături costumele de sărbătoare.
Realizarea ţesăturilor era o ocupaţie tradiţională pentru femei în timpul iernii. Acestea au creat cu timpul o adevărată artă tradiţională a textilelor de casă, deoarece fiecare ţesătoare a adăugat detalii personale ornamentale şi cromatice la modelul răspândit în sat. Odată cu evoluţia casei s-a produs şi dezvoltarea laturei artistice a ţesăturilor, pornind de la simplele dungi în culori naturale până la reprezentarea stilizată a elementelor din natură.
Mestesugul tesutului in judetul Neamt, judetul Neamt
Printre compoziţiile decorative des întâlnite în ţesăturile din această zonă se numără: pomul vieţii, simbolul soarelui, luceferi, cârduri de păsări, etc. Pe ţesături predomină combinaţiile cromatice roşu şi negru. Se lucrau ţesături groase specifice casei ţărăneşti păretarele, lăicerele şi covoarele, dar şi textile subţiri cu decorul ţesut sau brodat care împodobeau camera de oaspeţi.
În prezent, în Ţinutul Neamţului încă se mai păstrează acest meşteşug de către talentatele ţesătoare care reuşesc să continue arta tradiţională moştenită de la bunici. Acestea ţes piese cu diverse compoziţii geometrice, în culori naturale şi vegetale care pot fi văzute şi cumpărate de la tărgurile tradiţionale care se organizează în Neamţ.
Scrie raspunsul tau!