Pelerinaj în Postul Crăciunului în Ţinutul Neamţului
În Biserica Ortodoxă Postul Crăciunului a început la data de 14 noiembrie şi va ţine până la data de 24 decembrie, ziua de Ajun a Crăciunului. Postul Crăciunului este închinat în primul rând sărbătorii Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar la Neamţ acesta se desfăşoară într-o atmosferă ce îmbină credinţa cu tradiţia populară.
Ca în fiecare an sute de credincioşi vor veni în pelerinaj pe la mănăstirile din Ţinutul Neamţului pentru a vizita aceste locuri care au o mare încărcătură spirituală. Aici încă se păstrează intacte credinţa şi tradiţia poporului român, unde pitorescul se împleteşte cu spiritualitatea. Printre cele mai vizitate lăcaşuri de cult se numără mănăstirile Văratec, Agapia, Sihla, Sihăstria, Secu, Neamţ, Bistriţa, Pângăraţi şi Horaiţa, dar şi schiturile Agapia Veche, Icoana Nouă, Daniil Sihastru, Horăicioara şi Pocrov. Alături de acestea, numeroase monumente istorice şi de artă, aşezăminte de cultură şi case memoriale cu valoare de patrimoniu aşteaptă să fie descoperite de turiştii care vin în această perioadă pe meleagurile nemţene.
Pentru fiecare dintre noi, sărbătoarea Crăciunului are o conotaţie diferită, însă suma sentimentelor ce ne încearcă în acestă perioadă de post este dată de bucuria de a dărui şi a primi în case lumina unui nou început. Postul Crăciunului înseamnă bunătate, credinţă şi bucuria trăirii tradiţiilor strămoşeşti. Pe lânga aceste sentimente de împlinire a faptelor bune, în această perioadă tindem sa revenim la obârsii, sa regăsim şi să trăim în simplitatea omului arhaic, cu tradiţiile satului de odinioară.
Scrie raspunsul tau!