Obiceiuri şi tradiţii de iarnă în Neamţ
Luna decembrie este o lună plină de evenimente religioase, de datini şi obiceiuri de iarnă din vechime, care au rezistat scurgerii timpului, fiind preluate ca atare sau adaptate vremurilor moderne. În Neamţ s-au păstrat până în prezent printre cele mai multe manifestări legate de Sărbătorile hibernale. Astfel că, de cele două sărbători, Crăciun şi Anul Nou, parcurgem un întreg ritual de tradiţii şi obiceiuri, printre care se detaşează colindele, cântecele de stea, diversele urături şi strigături de Pluguşor.
Toate colindele cântate în această perioadă constituie o chintesenţă a spiritualităţii creştine a neamului românesc şi poartă diverse denumiri în funcţie de zonă. De aceea, când sunt cântate unele colinde sunt asociate cu scenete de teatru popular jucate pe la casele gospodarilor, la uşi şi ferestre, dar şi în interiorul locuinţelor, în faţa mesei încărcate de colaci, mere, nuci şi alte bunătăţi care se dăruiesc celor care au colindat.
Un alt obicei de iarnă considerat şi principalul „ingredient” al Sărbătorilor de iarnă este Pluguşorul. Cetele de urători merg la casele oamenilor din sat pentru a le ura sănătate, şi belşug, spor şi noroc, aceste urări fiind acompaniate de bice, clopoţei şi buhaiuri. Totodată, cetele de urători sunt îmbrăcate după specificul local, costumele cuprind piese ca: iţari, cămăşi brodate, brâie şi chimire, sumane şi cojoace ornamentate. Muzicanţi populari merg pe lângă Plugul tras de boi sau cai şi cetele de urători. Impresionante sunt jocurile de măşti cu personaje animaliere sau umane: capra, ursul, calul, ţapul, moşii, babele, soldaţii, ţiganii, şi doctorul. După Anul Nou, cele mai practicate obiceiuri de iarnă sunt Sorcova, Chiraleisa şi Lăsarea crucii la apă de Bobotează. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri de iarnă din Neamţ care se practică în perioada Sărbătorilor, fiind aşteptate cu sufletul la gură de tineri şi vârstnici, pentru a înfrumuseţa ambianţa hibernală.
Ţinutul Neamţului este în fiecare an un loc de desfăşurare a acestei impresionante manifestări tradiţional-folclorice, cu formaţii şi solişti care interpretează colinde şi urături moştenite din bătrâni. Turiştii care se vor aventura pe aceste meleaguri în perioada sărbătorilor de iarnă vor avea ocazia să cunoască aceste obiceiuri străbune şi să se bucure alături de localnici de venirea noului an.
Scrie raspunsul tau!