Frumuseţea iernii la Mănăstirea Secu
E o iarnă frumoasă cu multă zăpadă care cade din abundenţă şi se aşterne pe peisajele de vis din Ţinutul Neamţ. Şi în acest an frumuseţea naturii te invită la o plimbare unde poţi să admiri un tablou de iarnă pictat parcă de un pictor priceput. Un astfel de loc este Mănăstirea Secu care se află pe teritoriul Parcului Natural Vânători. Acest aşezământ monahal aşezat în vecinătatea pârâului Secu şi la poalele Muntelui Vasan, se înfăţişează ochilor noştri sub forma unei cetăţi medievale, construite cu ziduri groase, turnuri de apărare şi turle.
Recent invadate de neaua strălucitoare, turlele care se înalţă asemenea unor suliţe uriaşe împung norii încărcaţi de zăpadă. Puful alb al norilor se scutură, iar în urma lor lasă o dâră groasă de fulgi de zăpadă. Iarna se dezlănţuie asupra mănăstirii şi-i adaugă noi haine albe, peste cele posomorăte lăsate de toamnă. Brazii din curtea interioară stau gem sub greutatea zăpezii depuse. Crengile lor sunt încărcate peste limită şi se apleacă tot mai mult spre pământ.
Mireasma zăpezii îmbată simţurile amorţite de frigul iernatic iar priveliştea dominată de albul pur al zăpezii, este minunată.
Manastirea Secu iarna 2012, judetul Neamt
Turiştii pot vizita aici biserica mănăstirii dar alături de ea în incinta lăcaşului de cult se regăsesc şi alte locuri care merită admirate. În interiorul complexului monahal de la Secu se află două paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” şi paraclisul “Sf Nicolae”, care pot fi vizitate de pelerini. In Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se află şi raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiţi Ieroschimonahul Vichenţie Malau şi Ieroschimonahul Antim Găina.
Datând de la începutul secolului al XVII – lea, Mănăstirea Secu mai adăposteşte în clădirile ei şi un tezaur format din numeroase obiecte de cult, manuscrise, veşminte şi tipărituri de o mare valoare artistică şi istorică. Această colecţie de obiecte bisericeşti a Mănăstirii Secu este deosebit de importantă fiind apreciată şi de către istoricul Nicolae Iorga care a descris-o ca fiind „marea minune a Secului”.
Scrie raspunsul tau!