Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Palatul Cnejilor, Ceahlău
În cadrul Palatului Cnejilor din comuna Ceahlău se află Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” care datează din anul 1639. Biserica a fost construită pe cheltuiala hatmanului Gheorghe, fratele domnitorului Vasile Lupu şi a fost ridicată pe locul fostului schit Hangu întemeiat de călugări în secolul al XVII-lea. Boierii din familia Cantacuzino au reușit să-i oblige pe călugări să părăsească așezământul monahal şi au construit în incinta schitului lângă biserica o curte boierească și un palat cunoscut astăzi ca Palatul Cnejilor.
Construită din piatră și cărămidă biserica are adăugat pe latura nordică a pronaosului un pridvor deasupra căruia se înalță un turn-clopotniță cu două etaje și cu deschideri crenelate de unde se putea trage cu armele asupra invadatorilor. Interiorul bisericii este compartimentat în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Clădirea are două abside laterale de forma unor îngroșări dreptunghiulare, iar absida altarului are formă semicirculară. Intrarea în biserică se face pe ușa situată pe latura nordică, pe sub turnul-clopotniță.
Între pronaos și naos se află o deschidere în arcadă, iar pe pereții vestici ai naosului sunt aşezate două icoane mari care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, una cu Iisus Hristos și cealaltă cu Fecioara cu Pruncul. Naosul are la partea de sus o calotă care se sprijină pe arce dublouri, având baza ornamentată cu un brâu zimțat în relief. Cele două abside laterale sunt semicilindrice în interior și dreptunghiulare în exterior, fiind străpunse în ax de o fereastră terminată în semicilindru. Altarul bisericii este separat de naos printr-o catapeteasmă din lemn de tei aurit, confecționată în stil baroc și montată pe două bârne orizontale de brad, încastrate în pereții laterali ai altarului. În partea sudică a altarului a fost adăugată ulterior o veșmântărie de formă dreptunghiulară, având o intrare pe latura vestică.
Deşi biserica a suferit numeroase renovări şi restaurări, construcţia îşi păstrează forma originară. În prezent, din Schitul Hangu nu au mai rămas decât biserica și ruine de ziduri și turnuri.
Scrie raspunsul tau!