Arhitectura populară a bisericilor de lemn din Neamţ
Biserica este cea mai veche şi mai frumoasă construcţie de interes comunitar din satul românesc în jurul căreia s-au construit principalele edificii culturale şi sociale. Atestate în documentele istorice încă din secolul al XIV lea bisericile din lemn fac parte din categoria formelor arhaice ale cultului creştin.
Multe din bisericile de lemn construite în Ţinutul Neamţului se mai păstrează şi funcţionează şi astăzi, fiind relicve interesante şi documente preţioase ale unor timpuri apuse. Pe lângă valoarea şi particularităţile arhitectonice ale bisericilor de lemn, se evidenţiază laturile decorative, realizate în tehnicile cioplirii, crestării şi sculpturii lemnului, amplasate central atât pe exterior cât şi pe interior. Meşterii dulgheri s-au întrecut de-a lungul timpului în realizarea măiestrelor dantelării în lemn, dispuse în benzi şi câmpuri decorative, din ce în ce mai ample şi mai încărcate.
Dăinuirea peste veacuri a acestor monumente de arhitectură populară religioasă a impus numeroase lucrări de reparaţie şi conservare care au completat şi particularizat înfăţişarea acestora. Se mai pot vizita şi astăzi o parte din aceste mărturii de înălţare sufletească care sunt adevărate „bijuterii de arhitectură populară”, realizate în cel mai autentic stil moldovenesc. Cea mai specifică podoabă a acestor biserici de lemn este pictura, reprezentată de icoanele din interiorul lăcaşelor de cult realizate în tehnica tempera pe lemn.
Arhitectura bisericilor din lemn, judetul Neamt
Aceste lăcaşuri de lemn, construite în schituri sau mănăstiri, ori ca simple biserici, atestă bogata viaţă spirituală de pe meleagurile nemţene. Ele constituie prin valorile arhitectonice, artistice şi patrimoniale, adevărate comori care atrag tot mai mulţi iubitori de frumos şi de înălţare sufletească.
Scrie raspunsul tau!