Brânzuca Maria – meşter popular din Ţinutul Neamţului
Meşterul popular Brânzucă Maria din comuna Ceahlău sat Podiş se numără printre ceilalţi meşteri din Ţinutul Neamţului care păstrează şi duc mai departe tradiţiile satului nemţean. Născută în anul 1938 aceasta s-a ocupat întreaga viaţă de meşteşugul ţesutului şi cusutului, dar şi de colecţionarea costumelor populare autentice.
Prin confecţionarea textilelor de casă şi a ţesăturilor pentru îmbrăcăminte Brânzucă Maria a reuşit să pună în evidenţă talentul şi sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor din Ţinutul Neamţ. Alături de costumele vechi păstrate la loc de cinste în camera mare, aceasta readuce în actualitate ţesături aproape uitate, precum lăicerele, scoarţele, coverturi în leţuri ţesute cu veriga, ciorapi de lână şi diverse ţesături folosite pentru uzul casnic în gospodăriile tradiţionale. Tot ea este un mesager al bucătăriei tradiţionale româneşti care păstrează reţetele moştenite din bătrâni privind realizarea produsele tradiţionale. Fiind o bună păstrătoare a tradiţiilor autentice nemţene, Brânzucă Maria încă mai prepară sarmale cu urdă, peşte cu zarzavat, dresală cu jântuit şi cartofi, cozonaci şi plăcinte.
În colecţia acesteia de costume populare se regăsesc mai multe modele care evidenţiază portul femeiesc şi cel bărbătesc specific zonei. Portul femeiesc este format dintr-o cămaşă bogat împodobită cu motive florale şi geometrice, o catrinţa ţesută cu fir, care este legată în talie cu brâu colorat, iar în picioare se poartă ciorapi şi opinci. Femeile iarna poartă bundiţe, ciorapi împletiţi din lână şi baticuri din lână.
Mesterul popular Branzuca Maria, judetul Neamt
Portul bărbătesc este format dintr-o cămaşă mai lungă, care prezintă în general o broderie geometrică, legată la mijloc cu o curea din piele, o bundiţă cu pielea albă în afară decorată cu motive florale sau geometrice şi adaosuri din blană şi cu blană spre interior, iţari din lâna, pe cap o căciulă din piele de miel, iar în picioare opinci
Scrie raspunsul tau!