Pelerinaj la moaştele Sfântului Iosif de la Mănăstirea Văratec
În acest an, sărbătoarea Mănăstirii Văratec s-a bucurat de un moment istoric şi duhovnicesc aparte, racla cu moaştele Sfântului Iosif fiind aşezată spre închinarea credincioşilor, în timpul slujbei Privegherii, care a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfântul Cuvios Iosif care a rămas în memoria vie a locului cu supranumele „Pustnicul“ şi care a povăţuit duhovniceşte maicile de la Văratec timp de 30 de ani este pomenit de Biserica Ortodoxă pe data de 16 august.
Sihastru şi dascăl iscusit al rugăciunii lui Iisus, Sfîntul Iosif de la Văratec s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, într-o familie care s-a mutat în Moldova din cauza numeroaselor persecuţii la care erau supuşi românii ortodocşi de către exponenţii dominaţiei austriece. Tunderea în monahism şi taina hirotoniei întru preot le-a primit în Mănăstirea Neamţ, iar vechile documente ne arată că pe la anul 1779, Cuviosul Iosif era îndrumător duhovnicesc la Schitul Pocrov şi povăţuitor al maicilor de la schiturile Gura Carpenului şi Durău.
A urmat o perioadă în care s-a retras în pustie, trăind ca sihastru împreună cu doi ucenici ai săi, în pădurile din apropierea Schitului Sihla. Şi astăzi se mai pot vedea în acel loc urmele chiliilor lui Iosif, pârâul şi poiana care îi poartă numele şi câţiva pomi fructiferi. Au fost construite în poiană trei chilii de lemn şi pământ alături de un mic paraclis. Poteca până la izvorul Sfântului Iosif este marcată şi are ca punct de plecare Mănăstirea Văratec. După anul 1785 Cuviosul Iosif a fost rânduit să pună bazele Mănăstirii Văratec, ajungând unul dintre ctitori şi cel dintâi duhovnic al lăcaşului de cult. Pentru viaţa sa sfîntă a fost înzestrat cu darul facerii de minuni şi al izgonirii duhurilor necurate, astfel că prin rugăciunile sale erau vindecaţi mulţi creştini de bolile sufleteşti şi trupeşti.
Sfântul Cuvios Iosif a trecut la cele veşnice pe 28 decembrie 1828 şi a fost înmormântat în pronaosul Bisericii Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Văratec. A fost canonizat în şedinţa din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială a canonizării având loc pe 5 iunie, de Înălţarea Domnului, la Mănăstirea Neamţ, alături de alţi sfinţi nemţeni, în prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel şi a mai multor ierarhi ai Bisericii. Acum, racla cu sfintelor moaşte ale Cuviosului Iosif a fost aşezată în biserica mănăstirii Văratec, loc unde pelerinii pot veni să se roage.
Scrie raspunsul tau!