Muntele Ceahlau sărbătorit cu dansuri şi cântece populare
În perioada 3-6 august 2013 a avut loc în Staţiunea Durău Festivalul Muntelui Ceahlău. Acest festival a cuprins mai multe evenimente şi manifestări care au atras în această perioadă mii de turişti dornici de distracţie şi voie bună. Printre evenimentele importante ale festivalului se numără Ziua Muntelui Ceahlău, Ziua Comunei Ceahlău şi Festivalul Internaţional de Folclor aflat la cea de a XVI a ediţie.
Festivalul Muntelui Ceahlău a promovat şi pus în valoare potenţialul turistic şi tradiţiile specifice zonei. Astfel, pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor s-a organizat o Expoziţie de artă populară unde meşterii populari din Ţinutul Neamţului şi-au expus creaţiile. Obiectele realizate de ei contribuie la continuarea tradiţiei şi obiceiurilor străvechi păstrând nealterată autenticitatea şi valoarea ei. Pentru promovarea potenţialului turistic din Masivul Ceahlău s-a organizat Expoziţia de fotografie şi cartofilie „Ceahlău”. Fotografiile cuprinse în expoziţie ilustrau atracţiile turistice din Masivul Ceahlău iar exponatele de cartofilie prezentau o istorie vie a acestui munte.
Sarbatoarea Muntelui Ceahlau 6 august 2013
Iubitori de folclor au asistat duminică 4 august la spectacolul din cadrul Festivalul Internaţional de Folclor oferit de ansambluri folclorice din cinci ţări şi cinci judeţe ale României care s-a încheiat, feeric, cu un foc de artificii. Acest spectacol a dat o dimensiune internaţională unei manifestări locale în care locurile pitoreşti, oamenii harnici şi tradiţiile populare au contribuit la succesul şi bucuria tuturor participanţilor.
Simpozionul „Ceahlău – natură, istorie şi turism” desfăşurat în data de 5 august în sala de conferinţe a Hotelului Bistriţa din Durău a reunit o serie de specialişti care şi-au prezentat lucrările despre Muntele Ceahlău. Cele două secţiuni ale simpozionului „Natură şi Turism” şi „Istorie, Mit şi Turism” au bordat diverse teme despre trecutul, prezentul şi viitorul acestui munte sfânt.
În data de 6 august a avut loc aşa cum este tradiţia din ultimii ani un pelerinaj de Ziua Muntelui Ceahlău. Credincioşii au participat la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă“ de pe Muntele Ceahlău şi au urcat culmile Ceahlăului alături de un sobor de preoţi şi diaconi conduşi de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pe scena amenajată din faţa mănăstirii aceştia au oficiat Sfânta Liturghie în faţa sutelor de credincioşi care au venit să asiste la slujba desfăşurată cu această ocazie.
Scrie raspunsul tau!